Bănci și Asigurări

Doar 4 din 10 români reuşesc să facă economii în pandemie. Majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an

Doar 4 din 10 români reuşesc să facă economii în...

Autor: Cristina Bellu

04.01.2021, 11:32 490

Aproximativ patru din zece români reuşesc să facă economii în perioada pandemiei în condiţiile în care înainte de criza sanitară, într-o lună obişnuită, două treimi dintre aceştia (68%) reuşeau să economisească, arată datele unui studiu realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Datele sondajului mai arată că, dacă ar dispune de o sumă mare de bani şi ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educaţia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre aceştia ar depune banii la bancă, 16% ar avea iniţiative antreprenoriale şi 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizaţi în diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenţi ar ţine banii la saltea.  

Pentru constituirea unui depozit bancar, trei sferturi dintre clienţi preferă interacţiunea directă cu funcţionarul bancar (78%), 14% doresc interacţiune de tip on line şi pentru 1% dintre români este indiferentă metoda de interacţiune, iar pentru 7% din cei intervievaţi nu este cazul.

“În pofida scăderii ponderii persoanelor care economisesc, pandemia COVID-19 a determinat o accelerare a vitezei de creştere a depozitelor clienţilor până la 15%, în ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie”, menţionează raportul IRES.

Soldul depozitelor este cifrat la 410 miliarde lei, potrivit datelor la luna noiembrie 2020. Avansul mai rapid al economisirii în contextul pandemic arată că populaţia şi companiile au văzut sistemul bancar românesc ca o centură de siguranţă, fiind depozitarul banilor acestora, nu numai un amortizor de şoc al crizei de sănătate prin sprijinul acordat clienţilor care au întâmpinat probleme de lichiditate şi prin finanţările noi acordate.

Conform datelor IRES, două treimi din economiile populaţiei şi companiilor sunt realizate în moneda naţională, restul economiilor fiind constituite în valută, iar majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO