Bănci și Asigurări

Dobânda-cheie a reintrat în scenă în 2018. BNR a reluat, după o pauză de un deceniu, ciclul de înăsprire a politicii monetare, majorând dobânda-cheie de trei ori, până la 2,5%

Dobânda-cheie a reintrat în scenă în 2018. BNR a...

Autor: Claudia Medrega

27.12.2018, 14:18 1002

Dobânda-cheie - instrument al politicii monetare - a intrat din nou în scenă în 2018, după ce BNR a mizat o perioadă pe controlul lichidităţii şi modificarea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută.

BNR a reluat în acest an, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii monetare, majorând în primul semestru dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75%, până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Estimările iniţiale ale economiştilor indicau un nivel al dobânzii-cheie la finele lui 2018 în intervalul 2,75% - 3% sau chiar mai mult.

Dobânda-cheie staţiona la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015. BNR majorase din august 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

Pe fondul dezechilibrelor economice interne şi în ciuda situaţiei externe avantajoase, BNR a fost nevoită să se abată în 2018 de la trendul regional de politică monetară şi să majoreze dobânda-cheie încă de la începutul anului.

Aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi amplificarea aversiunii investitorilor din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guvernamentale şi majorarea deficitelor susţineau scenariile analiştilor privind posibilitatea înăspririi politicii monetare într-un ritm mai rapid decât estimările. Inflaţia a sărit în vară peste pragul de 5%.

În prima şedinţă de politică monetară din 2018, din ianuarie, Consiliul de administraţie al BNR a majorat dobânda-cheie de la 1,75% până la 2%.

În februarie, dobânda-cheie a fost majorată din nou, până la 2,25%, iar în luna mai a urmat o nouă creştere, până la 2,5%. 

La următoarele şedinţe de politică monetară din 2018, dobânda-cheie a staţionat la 2,5%. 

În plus, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a avansat pe parcursul anului 2018 până la la 1,5% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a ajuns la 3,5% pe an. Nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit – RMO - au fost menţinute de board-ul BNR la 8% în acest an.

În 2017, BNR a redus RMO la valută, dând băncilor înapoi circa 0,5 mld. euro, dar a făcut paşi şi spre înăsprirea politicii monetare prin îngustarea coridorului facilităţilor permanente din jurul dobânzii-cheie. Reducerea creditării în valută şi consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare au determinat banca centrală să reducă ratelor rezervelor minime obligatorii la valută până la 8%. Concomitent, nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la lei a fost menţinut la 8%.

Pe de altă parte, boardul băncii centrale a decis din toamna anului trecut să ajusteze de două ori coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie - unul dintre instrumentele folosite pentru a calibra politica monetară - până la +/-1 punct procentual, ducând la majorarea dobânzii la facilitatea de depozit până la 0,75%, în timp ce dobânda Lombard la facilitatea de credit a coborât la 2,75%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO