Bănci și Asigurări

Dobânda la titlurile de stat la 10 ani scade spre 3,4%. Ministerul Finanţelor a împrumutat 6,2 mld. lei în septembrie şi vrea 5,1 mld. lei în octombrie

Dobânda la titlurile de stat la 10 ani scade spre 3,4%....

Autor: Roxana Rosu

05.10.2020, 00:00 119

Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa de 10 ani a scăzut în această săptămână cu 1,6%, la 3,405%, ajungând în zona minimelor din ianuarie 2017, în timp ce raportat la începutul anului în curs declinul este de 22,8%, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Spread-ul de dobândă a scăzut cu 7,3% la 0,89 puncte procentuale (minimul de la începutul lunii august). Per ansamblu, în septembrie statul s-a împrumutat cu 6,2 mld. lei pe piaţa internă, cu 37% peste volumul programat, iar pentru luna octombrie Ministerul Finanţelor a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,1 mld. lei. Randamentele în scădere sunt explicate de datele privind evoluţia unor indicatori macroeconomici, dar şi de o analiză S&P care consideră că probabilitatea majorării pensiilor cu 40% este redusă.

„În România încrederea în economie a continuat să crească în septembrie (indicatorul Comisiei Europene la cel mai ridicat nivel din martie), iar autorizaţiile de construire clădiri rezidenţiale s-au redinamizat în august (plus 15% an/an), confirmându-se intrarea în ciclul post-pandemie. Perspectiva este susţinută şi de scăderea ratei şomajului la 5,3% în august (minimul din mai)“, a spus Rădulescu.

În acelaşi timp, BNR a anunţat recent că investiţiile străine directe au crescut pentru al doilea an la rând cu peste 5 mld. euro în 2019, perioadă în care stocul a depăşit 88 mld. euro. Pe de altă parte, tot în această săptămână BNR a anunţat că rezervele internaţionale au scăzut cu 5% an/an la 38 mld. euro în septembrie (pe fondul rambursării unei emisiuni de titluri în euro), iar marjele nete de dobândă aplicate în sectorul bancar intern au evoluat divergent în august (creştere la lei vs scădere la euro).

Ministerul Finanţelor a atras în ultimele zile 711,3 mil. lei prin titluri scadente în noiembrie 2024 şi 1,2 mld. lei prin obligaţiuni scadente în iulie 2025, la costuri medii anuale de 3,20%, respectiv 3,22%. Pentru săptămâna viitoare ministerul a planificat două licitaţii cu titluri scadente în ianuarie 2028 şi aprilie 2026, în volum de 575 mil. lei fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO