Bănci și Asigurări

Dobânda Robor a ajuns la un nou minim istoric. Când se ieftinesc şi creditele populaţiei?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

20.10.2013, 20:06 1871

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca bază de calcul pentru majoritatea creditelor de retail în lei, a scăzut vineri la un minim istoric de 3,14% pe an, dar clienţii care au contracte de credit în lei cu dobânzi variabile mai au de aşteptat înainte să simtă în propriile buzunare ieftinirea finanţării în lei.

Majoritatea băncilor au ajustat dobânzile variabile la credite în luna septembrie, iar următoarea ajustare în fucţie de evoluţia indicatorilor pieţei monetare este programată pentru luna decembrie. Clienţii, ale căror rate au scăzut după ajustarea din septembrie a dobânzilor, ar putea beneficia de o nouă ieftinire a împrumuturilor la finalul anului în condiţiile în care analiştii estimează noi scăderi ale Robor.

„Cât timp ratele cu scadenţa de o lună nu sunt tranzacţionate la nivelul facilităţii de depozit (momentan 1,25% pe an), credem că este posibil ca cele cu scadenţe mai lungi să continue să scadă“, consideră Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Dobânda Robor la 3 luni scăzuse cu circa 2,5 puncte procentuale de la începutul anului până în luna septembrie, ceea ce înseamnă că rata la un credit ipotecar de valoare medie a scăzut cu 250 de lei în septembrie faţă de finalul anului trecut. Rata lunară la un credit ipotecar în lei de 180.000 de lei (circa 40.000 de euro) porneşte în prezent de la circa 1.100 de lei. O dobândă redusă cu un punct procentual înseamnă o economie lunară de circa 100 de lei la plata ratei unui credit ipotecar de valoare medie, în timp ce la un credit de consum rata lunară scade cu peste 10 lei. Majoritatea împrumuturilor în lei sunt de consum, dar în ultimul an s-a înregistrat o creştere semnificativă şi a numărului de credite ipotecare în lei.

Băncile aveau în bi­lan­ţuri la sfârşitul lunii august credite de retail în moneda naţională de circa 34 miliarde de lei. Numai 2 miliarde de lei sunt însă credite imobiliare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO