Dobânzile pentru depozitele bancare ale populaţiei, adică remuneraţia primită de clienţi pentru a-şi ţine banii la bancă, diferă în funcţie de perioada pentru care laşi banii băncii sau de modul de constituire a depozitului, online sau la sediul băncii. Astfel, 10 dintre cele mai mari bănci ajung cu ofertele dobânzilor pentru depozitele retail în lei de la 0,2% până la 3%.
Unele bănci mari de pe piaţa locală au început să crească dobânzile oferite persoanelor fizice la depozitele constituite în lei, ajungând la majorări cu câteva puncte procentuale, inclusiv datorită bonusului oferit în cazul constituirii unui depozit online, dar cu toate acestea, dobânzile la depozite rămân mult sub inflaţie, care a urcat spre 8% încă din octombrie.
Deşi băncile au început să majoreze timid dobânzile la depozite, după ce BNR a crescut dobânda-cheie de la minimul istoric de 1,25% până la 1,75%, acestea sunt în continuare destul de scăzute, fiind real negative. Cea mai recentă majorare a dobânzii la depozite a fost operată de Banca Transilvania, care a anunţat creşterea dobânzilor la produsele de economisire în lei pentru persoanele fizice şi juridice cu până la 0,65 puncte procentuale, pentru depozitele cu dobândă fixă constituite pe o perioadă de unu, doi şi trei ani.