♦ Băncile şi-au menţinut trendul de scădere a dobânzilor la depozite în ultimele luni, lichiditatea excesivă fiind principalul factor care determină această direcţie ♦ Totuşi, pentru a ţine pasul şi a fi competitive faţă de ofertele de dobândă la titlurile de stat, unele bănci derulează campanii şi promovări de dobânzi mai mari pe scadenţe atipice, nivelul ajungând în unele cazuri chiar mai mare decât dobânda oferită pentru scadenţa de 12 luni.
Băncile au ajuns în ultimele luni cu dobânzile la depozitele la termen pentru principalele scadenţe, de 12 luni, 6 luni şi 3 luni, la niveluri mai reduse. Astfel, pentru cele 17 bănci analizate de ZF cu ajutorul platformei Conso.ro, pentru scadenţa de 12 luni băncile oferă dobânzi la depozite care încep de la 4,5% şi merg până la 6,45%, pentru scadenţa de 6 luni intervalul se lărgeşte, pornind de la 4,3%, până la 6,5%, iar pentru scadenţa de 3 luni intervalul este de la 3,9% la 5,75%.
Băncile şi-au menţinut trendul de scădere a dobânzilor la depozite în ultimele 7 luni, lichiditatea excesivă fiind principalul factor care determină această direcţie. Totuşi, pentru a ţine pasul şi a fi competitive comparativ cu ofertele de dobândă la titlurile de stat, unele bănci derulează campanii şi promovări de dobânzi mai mari pe scadenţe aticipe, de 4 sau 5 luni, nivelul ajungând uneori chiar mai mare decât dobânda oferită pentru scadenţa de 12 luni.
De exemplu, TBI Bank oferă o dobândă de 6,6% pentru scadenţa de 5 luni, care este cu 0,10 puncte procentuale (pp) mai mare decât dobânda oferită pentru scadenţa de 12 luni. Alte exemple de bănci care fac campanii pentru scadenţe atipice sunt Raiffeisen Bank, cu o dobândă de 6% pentru scadenţa de 4 luni, şi ING Bank, cu o dobândă de 4,9% pentru scadenţa de 4 luni.