Bănci și Asigurări

Dobanzile interbancare mari ii ard pe clientii cu ipotecare in lei

07.10.2009, 00:00 26

Scumpirea creditelor ii afecteazainclusiv pe clientii cu imprumuturi in derulare, in iulie acestiafiind nevoiti sa plateasca o dobanda anuala cu un sfert de punctprocentual mai mare. Bancherii spun ca explicatia acestor majorarieste relativ simpla si este legata de costurile de finantare de pepiata interbancara.

"Dobanzile la creditele ipotecare inlei sunt legate de indicatorul ROBOR si sunt revizuite semestrialsau trimestrial. La majoritatea bancilor data de referinta esteundeva in lunile ianuarie sau martie. Si intr-un caz si in celalaltexplicatia este aceeasi pentru ca dobanzile de pe piatainterbancara erau foarte ridicate", afirma Sorin Mititelu,directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si ProduseRetail din BCR.

In ultima parte a anului trecut si inprimele luni din 2009 dobanzile pentru resursele cu scadenta latrei si sase luni atrase de pe piata interbancara se situau pestepragul de 15%, pe fondul unei lipse acute de lichiditate si alreticentei bancilor in a se imprumuta reciproc. In ultimele luni,dobanda ROBOR la trei si sase luni a coborat insa in jurulnivelului de 9%, tendinta de scadere fiind insa inversata in ultimasaptamana.

Cea mai mare crestere de la o luna laalta a fost consemnata in cazul creditelor noi cu perioada derambursare cuprinsa intre 5 si 10 ani, unde dobanda medie anuala aurcat cu peste patru procente, de la 9,9% pe an in iunie la peste14% pe an in iulie. La creditele cu scadenta mai mare de 10 ani,dobanda a crescut cu aproape un procent, pana la 12,88% pe an,acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimul an.

Majorarea dobanzilor pentru crediteleipotecare in lei survine in conditiile in care costurileimprumuturilor in euro se afla in mod clar pe o panta descendentaca urmare a costurilor cu finantarea mai mici, in pofida primei derisc de tara.

In medie, dobanzile la crediteleipotecare noi in euro au scazut cu 0,34% in iulie fata de lunaanterioara, pana la 7,59% pe an. Scaderea este similara si in cazulimprumuturilor cu perioada de rambursare mai mare de 10 ani. Doandaanuala efectiva s-a redus insa de la 11,57% in iunie la 8,83% iniulie.

Dobanzile la creditele existente insold si-au continuat in acelasi timp trendul descendent, coborandin iulie cu un sfert de punct procentual dupa ce in lunileanterioare fusese consemnata o scadere medie de circa 0,1%.

Dobanzile la ipotecarele in euro scadinclusiv pe fondul presiunii exercitate de programul "Prima casa"."'Prima casa' este singurul proiect care a vandut in ultimaperioada pe ipotecare. Toate aplicatiile s-au orientat catre 'Primacasa' datorita costurilor mai mici si faptului ca este un proiectaccesibil tinerilor. S-a vazut un reviriment si pe partea decredite standard, dar nu la nivelul din anii trecuti", a declaratRoxana Bolocan, director credite retail la Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO