Bănci și Asigurări

Dobânzile interbancare revin pe creştere: indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, a fost cotat miercuri la 7,98%

Dobânzile interbancare revin pe creştere: indicele...

Autor: Cristina Bellu

17.08.2022, 11:08 193

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 7,98%, în creştere cu două puncte bază faţă de marţi, când a fost cotat la 7,96%, arată datele publicate de BNR.

Aceasta este prima creştere înregistrată de ROBOR după patru zile consecutive în care evoluţia indicelui s-a înscris pe o pantă descendentă, după ce guvernatorul BNR a spus că băncile „au sărit calul“ cu creşterea acestui indice.

Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% de la 8,12% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, a fost cotat la 8,28% faţă de 8,27%

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele ROBOR la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO