Bănci și Asigurări

Dobanzile la creditele in lei cresc la peste 20%, iar la depozite sar de 12%

Dobanzile la creditele in lei se intorc la 20%, iar la depozite sar de 12%

Clientii stau pe ganduri in fata noilor dobanzi

28.10.2008, 14:51 261

Marile banci de pe piata au scumpit luna aceasta creditele in lei si in euro cu pana la patru-cinci puncte procentuale, astfel ca dobanzile nominale la imprumuturile de consum in lei revin la peste 20% pe an.

BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac sau ING au scumpit deja creditele, iar Volksbank va lua o astfel de decizie probabil chiar inainte de sfarsitul saptamanii. Unele banci au decis sa aplice majorari de dobanda si pentru creditele aflate in sold.
Vestea buna este ca sub presiunea de a atrage sume mai mari de la clientela, majoritatea bancilor anunta acum si cresteri de dobanzi la depozite, ratele depasind in unele cazuri chiar si 12% pe an. BRD si Alpha Bank, doi jucatori de top, platesc chiar si peste 12% pe an pentru depozite in lei, depasind astfel cu mult inflatia, care este aproape de 7% si pe un trend descendent.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a majorat recent dobanda de referinta pentru creditele acordate in lei cu 1,2 puncte procentuale, modificarea aplicandu-se atat pentru clientii vechi, cat si pentru cei noi. Costul creditului pentru client este calculat in functie de aceasta dobanda de referinta, la care se adauga o marja in functie de profilul de risc. Banca nu a modificat luna aceasta dobanzile la euro.
"Majorarile operate nu au avut amplitudinea variatiilor de dobanda de pe piata monetara", spune Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail. El arata ca intre 30 septembrie si 30 iunie, data ultimei modificari a acestei dobanzi, indicatorul pietei monetare ROBOR a urcat cu 1,67 puncte procentuale.
In prezent, dobanda la creditele noi in lei variaza intre 13,85% si 16,6% pe an, fie ca sunt pentru nevoi personale sau imobiliare. La creditele imobiliare in euro dobanzile sunt de 6%-7% pe an.
UniCredit Tiriac a scumpit doar creditele noi, insa modificarile operate sunt cele mai mari de pe piata: dobanda la euro a urcat cu 4 puncte procentuale, iar la lei si dolari cu cinci puncte procentuale. Aceste majorari nu se aplica clientilor care au luat credite in trecut. Spre exemplu, pentru creditele de nevoi personale fara garantii pe zece ani dobanzile sunt de 18,95% pe an la euro si 22,95% pe an la lei, in varianta de tarif Constant. La creditele pentru locuinta dobanzile sunt de 17,95% pe an la lei sau 12,95% pe an la euro, in planul tarifar Constant.
La randul sau, Raiffeisen Bank a urcat dobanzile la creditele negarantate aflate in portofoliu cu un punct procentual atat la euro, cat si la lei, insa a mentinut neschimbat costul imprumuturilor cu garantii ipotecare.
"Nu vom creste dobanda la creditele existente cu mai mult de 1,5% dintr-o singura majorare si intr-un interval rezonabil, de cel putin sase luni, indiferent de conditiile de piata, pentru a nu crea o presiune mare pe clienti la rambursarea creditului", spune Radu Topliceanu, director Aria Credite persoane fizice. El sustine ca banca nu va face modificari privind comisioanele percepute.
La creditele de retail noi Raiffeisen a majorat dobanzile cu 0,5 pana la 2 puncte procentuale, in functie de produs.
Astfel, la creditele de nevoi personale in lei dobanda este intre 17,5% si 20% pe an, iar la euro intre 12,5% si 13,5% pe an. Pentru imprumuturile imobiliare dobanzile sunt acum de 15,3% pe an la lei si 7,1% pe an la euro si franci elvetieni, ratele fiind variabile.
In acelasi timp, ING Bank a majorat cu un punct procentual dobanda la creditele in euro acordate persoanelor fizice incepand cu data de 24 octombrie.
Astfel, pentru ING Ipotecar si ING Credit de Nevoi Personale cu ipoteca, dobanda a urcat de la 8,75% la 9,75% pe an. Banca precizeaza ca scumpirea este valabila doar pentru creditele nou acordate.
In acelasi timp, a crescut cu un punct si dobanda perceputa la linia de credit in lei ING Extra'ROL, de la 20,75% la 21,75% pe an. Spre deosebire de creditele in euro, dobanda la lei se actualizeaza si pentru liniile de credit aflate in desfasurare.
In cazul creditelor in lei cu dobanda legata de indicatorul ROBOR, care a inregistrat o volatilitate ridicata in ultimele saptamani, bancile urmeaza sa ia o decizie in perioada urmatoare. "Daca lucrurile nu se vor calma pe piata, cel mai probabil vom utiliza o valoare dintr-o perioada anterioara", spune Mititelu.
BRD sau Piraeus Bank au luat deja asemenea decizii. Totusi, indicatorul ROBOR nu va mai inregistra valori ridicate in perioada urmatoare, in conditiile in care de astazi se aplica noile reglementari ale BNR.
Sorin Mititelu noteaza ca in perioada urmatoare concurenta va fi acerba pe partea de economisire. BRD a anuntat ieri ca majoreaza dobanda la lei la 12% pe an pentru Depozitul 1.000 cu scadenta la una si trei luni, in timp ce pentru maturitatea de 12 luni dobanda este de 11,5% pe an. BCR urmeaza sa anunte saptamana viitoare o campanie pentru conturile de economii.
Alpha Bank a majorat dobanda la certificatele de depozit in lei pe sase si noua luni pana la 12,75% pe an. La certificatele pe trei luni dobanda urca la 12,5%, acelasi nivel fiind aplicat si certificatelor pe douasprezece luni. Si Intesa Sanpaolo Bank a majorat dobanda la depozitele in lei pana la 10,5% pentru scadenta la un an, respectiv la 10% pentru scadenta la trei luni. Bancile continua sa ridice dobanzile pentru a-si asigura resurse de finantare.
BCR a venit cu o oferta noua pe creditul de consum, oferind un imprumut cu dobanda de 14,5% pe an la lei, fixa pe intreaga perioada de rambursare, care poate sa se intinda pe zece ani. Acest produs ar fi trebui sa vina odata cu implementarea normelor revizuite de creditare, insa acest pas a fost amanat temporar.
Desi BCR nu percepe comision de analiza sau de administrare pentru creditele contractate pana la sfarsitul anului, dobanda anuala efectiva (DAE) pentru un credit pe zece ani urca la 23% pe an.
Potrivit unui exemplu de calcul realizat de banca, pentru un credit de 35.000 de lei contractat pe zece ani rata lunara este de 677 de lei.
 
 
Intra in vigoare plafonul BNR pentru ROBOR
Incepand de astazi, in cazul in care cotatiile bancilor pentru ratele de dobanda ROBOR depasesc nivelul de 17,81%, respectiv trec cu mai mult de 25% peste dobanda BNR la facilitatea de credit - de 14,25% pe an, banca centrala poate suspenda publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor celor 10 banci participante. In schimb, BNR va publica indicii ROBOR pe toate scadentele la nivelul ratei de 14,25% pe an. Noua reglementare intra in vigoare conform deciziei Consiliului de Administratie al BNR. Ieri, dobanzile medii ROBOR au continuat sa se situeze la peste 18% pentru scadentele de pana la sase luni, atingand 18,8% pentru scadenta la o luna.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO