Bănci și Asigurări

Dobânzile la lei merg în zigzag: Robor la 3 luni a scăzut ieri după două săptămâni de creştere, în urma unei noi operaţiuni repo efectuată de BNR

Dobânzile la lei merg în zigzag: Robor la 3 luni a...

Autor: Mediafax

03.10.2018, 00:00 120

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, ieri, la 3,15%, de la 3,17% luni, după creşterea de vineri şi stagnarea de luni, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Indicele a mai atins acest nivel la 7 septembrie şi începând cu 19 septembrie a intrat pe un trend de creştere. 

Au fost două săptămâni de creştere până la maximul de 3,17%, nivel apropiat la care nu mai fusese din 5 septembrie, când era 3,18%. În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat ieri la 3,40%, după creşterea de luni, de la nivelul de 3,39% înregistrat vineri.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătite la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat ieri la 3,48%, fiind pentru a treia zi la acest nivel. În plus, indicele ROBOR la 12 luni a rămas ieri la 3,53%, faţă de luni, fiind a treia zi de stagnare. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

BNR a făcut luni a şaptea operaţiune repo din acest an, în valoare de 9,7 mld. lei, conform datelor afişate de instituţie, într-o nouă încercare de a opri creşterea indicilor ROBOR. Săptămâna trecută, la 24 septembrie, BNR a reluat operaţiunile repo, inundând piaţa cu 6,5 mld. lei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO