Bănci și Asigurări

Dobânzile mici au adus mai mulţi români la bănci. Credite noi în lei de 2,6 mld. lei în iulie, plus 46% faţă de 2014

Dobânzile mici au adus mai mulţi români la bănci....

Autor: Liviu Popescu

02.09.2015, 00:07 910

Clienţii persoane fizice au luat în luna iulie credite noi în lei de la bănci de 2,6 miliarde de lei (echivalentul a 590 mil. euro), cu 800 de milioane de lei peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce companiile au accesat în iulie finanţări noi în moneda naţională de 1,9 miliarde de lei (430 mil. euro), mai mari cu 200 mil. lei, potrivit datelor BNR.

Datele instituţiei indică faptul că nivelul dobânzii contează pentru populaţie, deşi bancherii au susţinut în mod constant că nu costul prea mare al creditului ţine clienţii departe de sucursale. Pe de altă parte, companiile nu ţin cont chiar atât de mult de dobândă.

„Companiile fac împrumuturi când au proiecte de investiţii, iar în ultima perioadă au fost în aşteptare. S-a rătăcit încrederea în perspectiva economiei. Probabil că firmele vor deveni mai îndrăzneţe pe viitor şi vor face proiecte de investiţii care să ceară finanţare prin credite bancare“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Pe partea de valută, băncile au acordat populaţiei credite noi în euro de 20 mil. euro în iulie, iar companiilor de aproape 218 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO