• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Bănci și Asigurări

Dobânzile negative se extind. Vor ajunge şi în România?

Dobânzile negative se extind. Vor ajunge şi în România?

Autor: Liviu Popescu, Bogdan Cojocaru

09.02.2016, 00:07 2568

Dobânzile negative au de­venit un joc de domi­no al elitei băncilor cen­trale în care căde­rea unei piese duce la că­derea celeilalte.

Cehia, forţată de ata­cu­rile specula­torilor şi de poli­tica mo­netară ultrare­­la­xată din zona euro, ar putea intra şi ea în acest joc, aducând dez­baterile despre dobân­zile negative, care printre altele în­seamnă finanţare foar­te ieftină, dar şi depozite la bancă fără valoare, aproape de România.

Dobânzile depozitelor constituite la băn­cile din România sunt deja descu­ra­jan­te şi de aceea se pune problema cât de jos se vor duce. Vor ajunge sub zero? Analiştii intervievaţi de ZF spun că nu, sau că sunt şanse să ajungă acolo doar în caz de criză severă.

„Înainte de criză, între 2004 şi 2008, în România intrau 20 de miliarde de euro anual capital străin, iar mare parte era capital care ajungea la bănci. Noi am luat şi bani din economisirile altor ţări. În prezent, creditarea are o singură sursă: depozitele deschise de români la băncile comerciale locale“, consideră Adrian Vasilescu, consultant strategic în cadrul BNR.

Ideea este susţinută de analistul eco­nomic Dragoş Cabat. „Este adevă­rat că inflaţia se află în teritoriu negativ şi probabil va rămâne acolo pentru tot acest an. Totuşi, vorbim despre o decizie cu impact psihologic important pe care ar trebui să o ia băncile pen­tru a trece la dobânzi negative la depozite“.

Andrei Rădulescu, senior econo­mist al Băncii Transilvania: „sce­na­riul dobânzilor negative poate fi luat în considerare pe plan intern doar în even­tua­litatea declanşării unei noi crize glo­bale, cu implicaţii profunde la nivel de în­­cre­dere a consumatorilor şi de sen­ti­ment al investitorilor. Acum acordăm o pro­ba­bilitate redusă acestui scenariu.“

Coroana cehă este luată cu asalt de spe­culatorii valutari, care prin acţiuni si­mi­lare au spart apărarea Băncii Elveţiei, iar banca centrală a Cehiei în­cearcă să-i descurajeze cu amenin­ţarea dobânzilor negative.

În cea mai recentă şedinţă de po­litică monetară, oficialii băncii au dez­bă­tut „serios“ introducerea unei astfel de măsuri în condiţiile în care efortul bă­nesc al instutuţiei pentru protejarea co­roa­nei a fost în decembrie de patru ori mai mare decât în luna anterioară.

Stra­tegii de la JPMorgan cred că dobânzile ne­gative vor ajunge în Cehia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915