Bănci și Asigurări

Dobânzile pe piaţa interbancară au continuat trendul de creştere în 2018, iar BNR a făcut 11 operaţiuni repo. Finalul de an a adus lichiditatea în piaţa interbancară

Dobânzile pe piaţa interbancară au continuat trendul...

Autor: Claudia Medrega

28.12.2018, 09:00 334

Raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, început în toamna anului 2017, pe fondul restrângerii lichidităţii din piaţă, a continuat şi în 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a sărit în acest an peste nivelul dobânzii-cheie. 

După ce în primul trimestru a oscilat preponderent în jurul pragului de 2%, ROBOR la trei luni a intrat pe un trend ascendent, urcând până la un vârf de 3,47%, la finele lunii iulie şi începutul lunii august. 

După reluarea operaţiunilor repo în luna august din acest an, ROBOR a început să scadă, coborând în decembrie spre pragul de 3% pentru scadenţa de trei luni.

BNR a organizat pe parcursul acestui an, începând cu luna august, 11 operaţiuni repo, prin care a achiziţionat temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, pentru a tempera creşterea ROBOR. Banca centrală a reluat în luna august din acest an injecţiile de lichiditate în contextul în care rata anuală a inflaţiei sărise de 5%, cursul valutar a fost în ascensiune, oscilând în jurul pragului de 4,66 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară au revenit pe creştere, menţinându-se peste dobânda-cheie, care a fost menţinută de boardul BNR la 2,5%. 

Ultima operaţiune repo a fost organizată de banca centrală în 26 noiembrie, BNR injectând atunci în piaţa interbancară10,2 mld. lei.

Cea mai mare operaţiune repo din acest an, de 16,6 mld. lei, s-a derulat la sfârşitul lunii octombrie. Această sumă record injectată de BNR în piaţa interbancară reprezintă şi maximul de după 2001. Injecţiile de lichiditate au venit pe fondul manifestării unui deficit de lichiditate în special în a doua parte a lunii octombrie, deficit care a fost şi conjunctural, sezonier, legat în principal de plăţile de taxe şi impozite, precum şi de împrumuturile Ministerului Finanţelor din piaţă, peste nivelurile planificate, după cum au susţinut şi analiştii şi oficialii BNR.

Dobânda la care sumele au fost oferite la repo a fost de 2,5% - egală cu dobânda de politică monetară, stabilită la acest nivel din primăvara acestui an.

Pe parcursul acestui an, până în luna august, nu au mai apărut sincope mari de lichiditate, astfel că BNR nu a fost pusă în situaţia de a face operaţiuni repo în perioada ianuarie - iulie 2018. Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, cu angajamentul băncilor de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

BNR a organizat până acum licitaţii repo fără limită de sumă, astfel că băncile comerciale au avut posibilitatea să împrumute de la banca centrală câţi bani au avut nevoie, însă este posibil ca BNR să pună cândva o limită de sumă la repo, după cum a dat se înţeles guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu.

Robor la trei luni, referinţa principală pentru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, a coborât la finele lunii noiembrie la 3,09%, în timp ce ROBOR la şase luni a fost de 3,36%, după ce BNR a injectat în piaţa interbancară peste 10 mld. lei la ultima operaţiune repo din noiembrie, precum şi din 2018. Şi în primele zile din decembrie ROBOR a continuat tendinţa de scădere, coborând pentru scadenţa de trei luni spre 3%.

Analiştii au anticipat că excesul de lichiditate pe piaţa interbancară va reveni în ultima lună din 2018, în special „pe filiera“ Ministerului Finanţelor, care se va confrunta cu necesităţi mai mari de finanţare, astfel că dobânzile interbancare ROBOR ar putea să se stabilizeze în jurul nivelurilor actuale sau chiar ar putea să continue să scadă, după cum au anticipat unii analişti.

Ministerul Finanţelor ne-a obişnuit cu strategia de a da drumul la cheltuieli mari şi de a majora consistent deficitul bugetar, de regulă, în ultima parte a anului. Totodată, Ministerul Finanţelor a avut un vârf de plată în luna noiembrie, ajungând la scadenţă titluri de stat de circa 8 mld. lei.

Odată cu creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, băncile s-au grabit să majoreze şi dobânzie la creditele acordate clienţilor, dar au întârziat să crească în acelaşi ritm şi dobânzile remunerate pentru depozite. Rata dobânzii pentru creditele noi a crescut de la 3,5% în septembrie 2017 la 5,7% în septembrie 2018. Ponderea creditelor noi cu dobândă fixă s-a majorat la 25% în cazul împrumuturilor ipotecare şi s-a apropiat de 80% la creditele de consum, în septembrie 2018. 

Creditarea privată totală a prins viteză în octombrie 2018, creşterea anuală apropiindu-se de 7%, datorită majorării împrumuturilor în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO