Bănci și Asigurări

Dobânzile ROBOR au făcut un nou salt major vineri

Dobânzile ROBOR au făcut un nou salt major vineri

Autor: Mediafax

28.01.2019, 00:00 497

Dobânzile ROBOR au crescut puternic vinei, iar unul dintre motivele creşterii poate fi scăderea lichidităţii ca urmare a plăţilor de taxe şi impozite care se fac spre finalul lunii ianuarie a fiecărui an. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,11% pe an, de la 3,03% pe an miercuri. Joi a fost zi nebancară.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 3,34% pe an, de la 3,31% pe an miercuri. În plus, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a ajuns vineri la 3,43% pe an, de la 3,41% pe an miercuri.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,51% pe an, de la 3,50% pe an miercuri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei.

Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. 

AFACERI DE LA ZERO