Bănci și Asigurări

Dolarul american coboară sub 4 lei pentru prima dată în ultimele două luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

01.05.2015, 00:00 553

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 3,95 de lei pe unitate, în scădere cu 1,2% faţă de şedinţa precedentă, şi a revenit astfel la nivelul de la începutul lunii martie. Pe 4 martie, moneda americană depăşise pragul de 4 lei la cursul BNR pentru ca în doar câteva zile să atingă maximul istoric de 4,2 lei.

Totodată, euro a crescut ieri uşor la 4,41 de lei, în timp ce referinţa anunţată de banca centrală pentru francul elveţian a crescut la 4,2 lei, cu un ban peste nivelul înregistrat miercuri. Dolarul este însă în continuare cu circa 20% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Aprecierea dolarului a avut însă efecte reduse pe piaţa locală în condiţiile în care exporturile în dolari sunt nesemnificative, iar creditele acordate de bănci în această monedă sunt doar de echivalentul a câteva sute de milioane de lei.

Spre comparaţie, aprecierea francului elveţian de la începutul anului a avut un ecou mult mai mare, în condiţiile în care 75.000 de români au credite în franci de echivalentul a 10 miliarde de lei. Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la 1,48% pe an, în condiţiile în care miercuri depăşise pragul de 1,5% pe an pentru prima dată în ultimele trei luni.

Costul leilor ajunsese la începutul lunii martie chiar sub pragul de 1,3% pe an, însă spre sfârşitul lunii a urcat brusc la 1,5% pe an, evoluţie generată de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO