Bănci și Asigurări

Dolarul american se apreciază cu 1%, cel mai ridicat ritm de creştere din ultimele trei luni

Dolarul american se apreciază cu 1%, cel mai ridicat...

Autor: Liviu Popescu

01.03.2016, 00:00 321
Dolarul american s-a apreciat ieri la aproape 4,1 lei, cu 1% peste nivelul atins în şedinţa precedentă, ceea ce marchează cel mai ridicat ritm de creştere pentru moneda americană în faţa leului de la începutul acestui an. „Dolarul s-a întărit luni dimineaţă în faţa euro până la 1,09 dolari pentru un euro susţinut de datele peste aşteptări anunţate vineri în SUA privind consumul privat şi PIB pe ultimul trimestru al anului trecut“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-o notă de studiu. Economiştii de la Banca Transilvania scriu că în cazul în care şi în această săptămână ne vom confrunta cu presiune pe curs, euro riscă să se deprecieze în raport cu dolarul chiar până la 1,08, „acesta fiind abia nivelul sub care vom fi nevoiţi să luăm în calcul abandonarea scenariului preferat (favorabil euro)“.

Referinţa anunţată de BNR ieri pentru un euro a fost de 4,46 de lei, în urcare cu 0,13% faţă de şedinţa precedentă. Pe de altă parte, francul elveţian s-a apreciat la aproape 4,1 lei, faţă de nivelul precedent de 4,08 lei. „Monedele Europei emergente s-au tranzacţionat diferit faţă de euro. Leul a deschis în creştere la 4,4649/euro şi a pierdut apoi teren până la 4,4700/euro“, adaugă economiştii de la Piraeus Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO