Bănci și Asigurări

Dolarul american şi francul elveţian au adus cele mai mari câştiguri valutare pentru investitori în 7 luni

Dolarul american şi francul elveţian au adus cele mai...

Autor: Claudia Medrega

07.08.2019, 00:08 836

Cei care au mizat pe lira sterlină, lira turcească, forintul maghiar şi coroana suedeză au pierdut cel mai mult.

Dolarul american le-a adus în primele şapte luni din 2019 câştiguri bune investitorilor care au ales să parieze pe această valută ca variantă de plasament, de 4,25%, mult peste nivelul veni­tu­rilor încasate din dobânzile bancare.

Dolarul a fost urmat în topul principalelor va­lute care s-au apreciat mai mult faţă de mo­neda naţională de francul elveţian, cu un plus de 3,5%.

În schimb, cei care au plasat economiile în euro au avut un câştig de doar 1,5% în şapte luni.

Practic, analizând evoluţia principalelor valute în primele şapte luni din acest an se observă că hryvna ucraineană, rubla rusească, lira egipteană, dolarul canadian, yenul japonez, dolarul american şi francul elveţian au fost „performerii“.

La polul opus, deponenţii care au mizat pe lira sterlină, lira turcească, forintul maghiar şi coroana suedeză au pierdut, aceste valute fiind pe depreciere faţă de leu în şapte luni.

Evoluţia pieţelor valutare este incertă având în vedere contextul internaţional care rămâne volatil marcat de „război comercial, o bătălie între politicile monetare, care este de fapt un război valutar între marile puteri şi mişcările de capitaluri“, după cum a indicat recent guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Administraţia de la Washington a transmis mesaje mai mult sau mai puţin voalate prin care a acuzat China şi Uniunea Europeană că sunt implicate într-un joc major de manipulare monetară pentru a concura cu Statele Unite. Recent, SUA a acuzat în mod oficial China de manipulare valutară, după ce guvernul de la Beijing a permis luni deprecierea valorii yuan-ului peste pragul de 7 unităţi pentru un dolar, la un nivel record din ultimul deceniu, în con­tex­tul în care devalorizarea monedei ar ajuta com­paniile chineze să contrabalanseze cos­turile suplimentare generate de taxele va­ma­le mai ridicate impuse recent de SUA pe fon­dul războiului comercial între cele două ţări.

Intervenţia băncii centrale chineze nu a rămas fără ecouri pe pieţele valutare din Asia şi pe bursele de acţiuni europene, venind la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a susţinut că va impune pe 1 septembrie tarife de 10% asupra tuturor importurilor din China rămase netarifate, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO