Bănci și Asigurări

Dolarul, forintul şi hryvna, singurele monede pe creştere luna trecută

Dolarul, forintul şi hryvna, singurele monede pe...

Autor: Liviu Popescu

06.08.2015, 00:06 551

Moneda naţională s-a depreciat în luna iulie doar în faţa a trei valute, respectiv dolarul american, forintul maghiar şi hryvna ucraineană, iar la polul opus a reuşit să câştige cel mai mult teren în faţa dolarului australian, respectiv un avans de 5%, dolarul canadian (5%) şi coroana suedeză (4%), potrivit datelor BNR.

Dolarul american este performerul lunii precedente în condiţiile în care a avansat cu 0,5% în faţa leului şi a încheiat luna iulie peste nivelul de 4 lei, în condiţiile în care în ultima săptămână a lunii iunie se poziţionase în jurul pragului de 3,9 lei.

Moneda americană şi-a continuat avansul şi în primele zile din luna august, şi a contabilizat ieri o creştere de 1,2%, respectiv cel mai mare avans zilnic din 29 iunie încoace. Mâine vor fi publicate datele privind dinamica forţei de muncă din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, iar acest lucru va influenţa cursul de schimb euro-dolar, cu impact şi asupra cursului de schimb leu-dolar.

Forintul maghiar a contabilizat un avans de 0,4% în ultima lună în faţa leului, iar podiumul a fost completat de hryvna ucraineană cu un avans uşor. Moneda ucraineană se deprecesiase puternic anul trecut în faţa leului, chiar şi cu 40%, în contextul conflictelor din Kiev şi Moscova, care au determinat investitorii să renunţe le activele denominate în această monedă.

Euro a pierdut teren în faţa leului în luna iulie, respectiv 1,5%, şi a încheiat luna trecută la 4,4 lei, cu trei bani sub nivelul de la finele lunii iunie. Luna iulie a fost marcă în general de lipsa unor ştiri majore care să aibă impact puternic asupra cursului de schimb. Situaţia privind criza datoriilor din Grecia s-a ameliorat în prima jumătate a lunii, Grecia reuşind să ajungă la un acord cu creditorii săi pe 13 iulie.

Totodată volumule de tranzacţionare au fost restrânse, specifice unei perioade de vară. Analiştii se aşteaptă ca leul să rămână blocat în intervalul recent de tranzacţionare pentru o perioadă. „Fără indicii clare din partea băncii centrale cu privire la momentul întăririi politici monetare, leul a rămas blocat în intervalul recent de tranzacţionare şi ne aşteptăm ca această situaţie să continue în lipsa unor ştiri majore sau a unor ordine semnificative“, scriu analiştii ING într-un raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO