Bănci și Asigurări

Dolarul în sus, euro în jos. Maxim istoric pentru cursul de schimb leu/dolar, peste pragul de 4,9, şi peste cotaţia leu/euro. Cum este afectată economia României?

Dolarul în sus, euro în jos. Maxim istoric pentru...

Autor: Claudia Medrega

24.08.2022, 08:00 359

♦ În ultimul an cursul de schimb leu/dolar a crescut cu 17%, cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR fiind de 4,9225 lei/dolar ♦ Cursul leu/euro a coborât sub 4,9 lei/euro, în scădere cu circa 1% faţă de august 2021, dar aprecierea leului este considerată tranzitorie, determinată de intrările de capitaluri de la străini pe titlurile de stat în lei, şi nesusţinută de fundamentele economice, cursul urmând să revină pe creştere ♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Ne aşteptăm pentru finalul acestui an la un curs de schimb EUR/RON de 5 ♦ Vedem un curs EUR/USD de 1,05 pentru finalul anului, rezultând un curs USD/RON de 4.76 ♦ Creşterea cursului leu/dolar scumpeşte importurile României în dolari, adâncind deficitul comercial şi deficitul de cont curent şi aducând inflaţie importată.

Cursul de schimb leu/dolar a depăşit cotaţia leu/euro şi a trecut ieri peste pragul de 4,9 lei/dolar, atingând un maxim istoric, în condiţiile în care, pe pieţele externe, moneda europeană s-a depreciat în ultima perioadă, coborând la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul american.

Cotaţia leu/dolar a urcat ieri la vârful record de 4,9225 lei/dolar, în creştere cu 17% faţă de nivelul din urmă cu un an. Com­parativ, cursul de referinţă leu/euro a fost ieri de 4,8851 lei/euro, în scădere cu circa 1% faţă de nivelul din august 2021. Moneda euro­peană a scăzut luni în raport cu dolarul cu până la 1,1% la 0,9928, sub minimul anterior de două decenii de 0,9952 atins în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO