Bănci și Asigurări

Dolarul suferă după atitudinea prudentă a Fed şi scade faţă de euro. La Bucureşti dolarul pierde 2% faţă de leu

Dolarul suferă după atitudinea prudentă a Fed şi...

Autor: Liviu Popescu

18.03.2016, 00:05 596

Dolarul american a avut de suferit ieri în urma adoptării de către Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă la nivel mondial, a unei atitudini prudente care a convins pieţele că ratele vor creşte mai lent decât era anterior anticipat. Astfel, dolarul american s-a depreciat în faţa euro la aproximativ 1,13 unităţi pentru un euro, adică un minim din februarie 2016 încoace.

Declinul în faţa euro s-a simţit şi pe piaţa valutară de la Bucureşti, unde dolarul este cotat în funcţie de paritatea euro/dolar pe plan extern.

Referinţa anunţată de BNR pentru un dolar a­me­rican a scăzut cu 2,15% într-o singură şedinţă, cel mai abrupt ritm de scădere de la începutul lunii fe­bruarie încoace, şi a reintrat astfel sub pragul de 4 lei. BNR afişa ieri o referinţă de 3,95 de lei. Pe de altă parte, euro s-a depreciat uşor în faţa leului la 4,47 de lei.

„În linie cu aşteptările pieţei, Rezerva Federală a păstrat miercuri politica monetară neschimbată, apreciind în acelaşi timp că creşterea economică a SUA şi piaţa muncii solidă vor permite înăsprirea politicii în acest an. La conferinţa de presă ce a urmat şedinţei, tonul şefei Fed a sunat mai puţin hotărât, aceasta declarând că «prudenţa este mai potrivită» când este vorba de creşterea ratelor, iar oficialii Fed se aşteaptă la doar două etape de creştere a ratelor în 2016 cu câte 0,25% fiecare“, scriu economiştii de la Piraeus Bank într-o notă de studiu.

Moneda americană a fost cotată ieri de către Banca Centrală Europeană (BCE) la 1,13 dolari pentru un euro, un minim din februarie încoace, iar economiştii de la Piraeus spun că se află încă sub presiune.

Referinţa anunţată de BNR pentru un franc elveţian a fost ieri de 4,07 lei, în scădere de la 4,08 lei. Dolarul american a trecut pragul de 4 lei la cursul BNR pe 4 martie 2015 pentru ca peste doar câteva zile să urce la 4,2 lei. Însă moneda americană a înregistrat maximul la cursul BNR pe 3 decembrie 2015, respectiv o referinţă de 4,22 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO