Bănci și Asigurări

“Domnul Valentin Lazea îşi asumă generalizări riscante”

“Domnul Valentin Lazea îşi asumă generalizări...

Autor: Florin Pogonaru

29.10.2015, 12:23 868

Nu cred că modul în care domnul Valentin Lazea contrapune viziunile asupra economiei, ale “mediului de afaceri” cu cele ale “economiştilor”, este cel corect.

Lăsând la o parte nuanţa peiorativă a caracterizării gândirii oamenilor de afaceri că fiind “pe termen scurt şi parohială” spre deosebire de cea a economiştilor care este: “pe termen mediu şi lung, macroeconomică şi europeană sau globală” dl. Lazea îşi asumă generalizări riscante.

Încerc să mi imaginez spre exemplu de ce o serie de investiţii străine (constituente ale mediului de afaceri românesc) sunt lipsite de viziune europeană sau globală. Sau poate referirea nu e făcută decât la investiţiile capitalului autohton?

Oricum avem oameni de afaceri şi oameni de afaceri şi economişti şi economişti.

I-aş propune domnului Lazea, faţă de care nutresc sentimente de respect profesionale şi prietenie, să dezbatem dacă o abordare mai echilibrată nu ar trebui să aibă în vedere: 

 -respectul pentru oamenii de afaceri, ca promotori ai acţiunii şi cei care îşi asumă riscuri (şi uneori mai şi greşesc!) şi

 -respectul pentru economişti, că fiind neiubitori de risc şi cei care temperează impetuozitatea încercând să contextualizeze (şi uneori mai şi greşesc!)

Excesul într-o direcţie sau altă în asumarea riscului, duce fie la crize (vizibile) sau la inhibarea creşterii prin exces de prudenţa (mai puţin vizibilă şi uşor de transferat deasemenea asupra mediului de afaceri şi nu asupra economiştilor).

Până la urmă creşterea economică şi evitarea crizelor depind de modul în care în diverse etape se îmbină “curajul de a actiona” cu “curajul de a nu actiona”.

Ambele fiind la fel de bune dacă sunt raţionale şi reuşesc să se echilibreze, inclusiv prin exprimare în spaţiu public.

Florin Pogonaru este preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO