Bănci și Asigurări

Donald Trump şi doamna cu părul gri de la Deutsche Bank: Cum l-a ajutat banca germană pe preşedintele american exagerându-i averea şi ce credite a dat gigantul bancar către familia lui

Donald Trump şi doamna cu părul gri de la Deutsche...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2019, 18:53 1422

Un articol al celebrei publicaţii The New York Times prezintă legăturile preşedintelui american Donald Trump cu creditorul german Deutsche Bank şi oferă perspective noi asupra finanţelor lui Trump.

În timp ce Trump îşi livra discursul de instaurare la Casa Albă în 2017, o femeie subţire cu părul gri stătea în faţă şi asculta, îmbrăcată într-o parka ce ieşea în evidenţă dincolo de gardurile de la zona VIP.

Numele ei era Rosemary T. Vrablic. Era în acel moment managing director în cadrul Deutsche Bank şi unul dintre principalele motive pentru care Trump a ajuns în fruntea Statelor Unite.

Se pare că în acel moment legăturile dintre Donald Trump şi angajatorul doamnei Vrablic, Deutsche Bank, erau destul de strânse, iar fiecare parte avea nevoie de cealaltă: un mogul al pieţei imobiliare considerat toxic prin retorica lui ce polarizează societatea americană, şi o bancă cu probleme financiare cutremurătoare şi un istoric de fărădelegi.

Publicaţia americană scrie că mai multe surse din apropierea doamnei Vrablic susţin că ea se aşteaptă să fie chemată pentru depoziţii în Congres, în contextul în care cele două comitete investighează relaţia dintre creditorul german şi Donald Trump. Vrablic nu a răspuns publicaţiei New York Times pentru publicaţii.

Relaţia a fost benefică pentru Donald Trump încât el a folosit împrumuturi de la Deutsche Bank pentru a-şi finanţa zgârie-norii şi alte proprietăţi, şi a amintit în mod repetat de relaţia lui apropiată cu banca pentru a răspunde acuzaţiilor conform cărora el nu ajută mediul de business.

De cealaltă parte, Deutsche Bank a folosit proiectele lui Donald Trump pentru a-şi construi divizia de investiţii, a încasat comisioanele şi a folosit celebritatea lui pentru a atrage clienţi.

Potrivit surselor citate, atunci când Trump a câştigat alegerile prezidenţiale în 2016 banca germană a început să se pregătească pentru un măcel public. Chiar în săptămânile dinaintea momentului în care Trump a preluat Casa Albă, Deutsche Bank a lansat o analiză internă pentru a vedea cât de adânci sunt legăturile cu preşedintele american.

Ba chiar creditorul a lansat în interiorul structurilor din Wall Street pe care le deţine un avertisment: Nu rostiţi public cuvântul „Trump”.

Doi ani mai târziu, relaţiile financiare ale lui Trump cu Deutsche Bank au ajuns subiectul principal al unei investigaţii derulate de două comitete din Congres şi de procurorul şef al New York-ului. Autorităţile speră să folosească Deutsche Bank drept o poartă de intrare în lumea finanţelor lui Donald Trump.

În 2014, când Trump era interesat să cumpere echipa de fotbal american Buffalo Bills, a cărui proprietar decedase recent, el îşi estimase averea personală la 8,7 miliarde de doalri pentru a se încadra în condiţiile de finanţare. Atunci, el şi Michael Cohen, fostul său avocat, au abordat-o pe Vrablic.

În februarie 2019 Cohen a declarat în faţa Congresului că Trump şi-a supraetimat averea. Raportul arată că şi executivii Deutsche Bank au ajuns la aceiaşi concluzie – dar au garantat totuşi pentru Donald Trump.

Raportul mai arată că Vrablic şi colegii ei au fost de acord să îi dea mai multe împrumuturi lui Trump, printre care şi unul de 48 de milioane de dolari pentru acelaşi Chicago Trump International Hotel and Tower care au dus la un proces de doi ani cu preşedintele american.

Publicaţia susţine că Trump le-a zis bancherilor că va folosi împrumutul pentru a-şi acoperi dările de la braţul său de investiţii. Acest împrumut ar putea pica de asemenea în atenţia Congresului.

Mai mult, discuţiile s-ar putea întinde şi asupra familiei lui Donald Trump încât Deutsche Bank l-a împrumutat şi pe Donald Jr, fiul preşedintelui, pentru ca acesta să îşi construiască o facilitatea de producţie care a ajuns între timp în faliment. Mai mult, banca a oferit o linie de credit de 15 milioane de dolari către ginerele lui Trump, Jared Kushner şi către mama sa, potrivit documentelor citate de publicaţie.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO