Bănci și Asigurări

Doru Lionăchescu, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania: Numai cineva rău intenţionat ar spune ca România nu a creat bunăstare în ultimii 20 de ani

Doru Lionăchescu, membru al Consiliului de...

Autor: Răzvan Botea

16.11.2018, 15:13 671

Chiar dacă în ultimii 20 de ani România a trecut şi prin perioade tulburi, precum criza financiară din 2008, în perioada aceasta s-a creat bunăstare, însă măsurăm succesul prin comparaţie cu alte ţări, a spus Doru Lionăchescu, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, în cadrul evenimentului ZF „Ce am făcut în ultimii 20 de ani?”.

„Dacă ar fi să sintetizez 20 de ani aş spune ca din 20, 10 am irosit ca să recuperăm prabuşirea economică din 2008, dar am fost martori la 7-8 ani de creştere spectaculoasă. Numai cineva rău intenţionat ar spune ca România nu a creat bunăstare în ultimii 20 de ani. Comparând 1998 cu 2018, numai dacă eşti rău intenţionat nu poţi spune că nu este mai bună această perioadă. Dar ne judecăm succesul comparându-ne cu ceilalţi, iar aici nu este un dubiu că puteam să fim în altă parte.”

Cea mai mare tragedie a României din ultimii 20 de ani este emigrarea celor 3,4-4 milioane de români: „Este o tragedie pe care România nu  a mai trăit-o şi implicaţiile se văd. Plecările au condus la un cerc vicios. Este bine să ne amintim că pentru întregirea României am pierdut 680.000 de oameni în Primul Război Mondial. Cum calificăm faptul că am pierdut acum de 6 ori mai mulţi oameni?”

Alte delaraţii:

„Ce am făcut cu această bunăstare? Daca ne uităm la foarte mulţi indicatori, realizăm două lucruri: Am distrus prin politici foarte înguste de repartizare neuniformă aceşti bani. România arată extrem de polarizat, nu numai geografic. Trebuie sa construim un model social mai inclusiv, pentru că altfel, pericolele sunt foarte mari.”

„O parte din bunăstarea creată s-a scurs prin corupţie. Problema este că ne-am concentrat pe corupţie şi ignorăm că irosim bani. ”

„Şi eu cred că fiecare lucru se face la timpul lui. Private equity este o etapă care vine pas cu pas. Noi am facut deja primul pas, char dacă nu este natural ca pentru o bancă sa investeşti în equity.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO