Bănci și Asigurări

Dosarul Apa Nova: Dispreţ pentru interesul şi siguranţa populaţiei, în discuţiile membrilor grupării

Dosarul Apa Nova: Dispreţ pentru interesul şi...

Autor: Daciana Ilie, Cătălin Lupăşteanu

25.09.2015, 15:24 917

Fostul consilier al primarului general al Capitalei Costin Berevoianu, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în favoarea companiei Apa Nova Bucureşti, dă dovadă de dispreţ faţă de interesul şi de siguranţa populaţiei, în condiţiile în care funcţia pe care o ocupa în Primăria Capitalei impunea protejarea interesului public, se arată în documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX.

Astfel, într-o convorbire din anul 2011, Berevoianu foloseşte injurii în momentul în care vorbeşte despre regulile privind siguranţa populaţiei.

"Din probatoriul administrat transpare dispreţul pentru interesul şi siguranţa populaţiei (Costin Berevoianu: «Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o bă în p…a mă-sii» - convorbire din 20.01.2011), precum şi faptul că pot mitui pe oricine în contextul în care câştigă suficient de mult cât să aibă posibilitatea să facă acest lucru (Mihai: «În capul lor este că dacă câştigă suficient de mult pot [mitui] judecătorul, poliţist … şi aşa mai departe» – convorbire din 13.08.2015)", se arată în documentele citate.

Totodată, anchetatorii susţin că în acest dosar există indicii conform cărora inculpaţii sunt parte dintr-un mecanism infracţional complex, având ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie, creat în scopul obţinerii unor foloase ilicite.

”Ovidiu Semenescu şi-a traficat influenţa în favoarea grupului de firme Veolia şi SC Straco Grup SRL Bucureşti, motiv pentru care au fost reţinute două infracţiuni de trafic de influenţă în sarcina acestuia şi a cumpărat influenţa numiţilor Vlad Octavian Moisescu şi a lui Costin Berevoianu, context în care au fost reţinute două infracţiuni de cumpărare de influenţă în sarcina lui Semenescu şi câte o infracţiune de trafic de influenţă în sarcina lui Moisescu şi a lui Berevoianu. Infracţiunile de care sunt acuzaţi cei trei sunt "în beneficiul firmelor din grupul francez, toate cele trei persoane menţionate obţinând prin intermediul unor societăţi deţinute sau controlate diferite avantaje patrimoniale", se mai arată în documente.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi fostul consilier al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu au fost reţinuţi, joi seară, de DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova.

Potrivit DNA Ploieşti, Semenescu, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în alt dosar, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008-2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Vineri, procurorii DNA Ploieşti ridică documente de la sediul Apa Nova Ploieşti, furnizorul de apă şi servicii de canalizare care are contract cu autorităţile din municipiu, acţiunea având loc la doar o zi după ce anchetatorii au ridicat documente de la Apa Nova Bucureşti, în dosarul de trafic de influenţă în care au fost reţinuţi Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu.

Apa Nova Ploieşti şi Apa Nova Bucureşti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piaţa românească din anul 2000. Apa Nova Ploieşti are ca acţionari grupul Veolia, cu 73%, şi municipiul Ploieşti, cu 27% din totalul acţiunilor. Apa Nova are încheiat la Ploieşti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare pe o durată de 25 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO