Bănci și Asigurări

Dosarul City Insurance. Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: Falimentul City nu are o singură cauză principală, ci este rezultatul unor erodări de capital multiple

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR

Autor: Mircea Nica

05.05.2022, 12:16 199

CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului City, iar cauzele erodării de capital sunt multiple, a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Din punct de vedere operaţional, vedem o creştere accelerată a cotei de piaţă şi un focus agresiv în această direcţie. Paralel cu dificultăţile pe care compania le înregistra şi cu angajamentele cu ASF, în acelaşi timp observăm comportamentul comercial de a vinde poliţe într-un ritm accelerat. Acest comportament se manifestă atât prin brokeri, cât şi prin cedarea acestor poliţe în reasgiurare fără să recupereze aceste sume de la reasigurători“, a spus Paul Dieter Cîrlănaru.

Astfel, compania a făcut investiţii în active corporale ale căror valori s-au depreciate în urma reevaluării effectuate de experţi şi tranzacţiilor effectuate cu acestea, care au dus la pierderi semnificative. Până acum a fost idenntificată o pierdere de 42 mil. lei în această zonă.

În acelaşi timp, City Insurance a acordat împrumuturi societăţii afiliate City Invest & Managmenr, la care City Insurance este actionar, cu şanse de recuperare reduse. Soldul de recuperat se ridică la 82 mil. lei. Pe lângă acestea, compania a achitat dobânzi pentru împrumuturi primite care s-au dovedit a fi fără substanţă economică în valoare de 114 mil. lei şi a mai achitat comisioane intermediarilor pentru împrumuturi, de asemenea, fără substanţă economică, de 33 mil. lei.

Următorii paşi în procedura de faliment sunt adunarea creditorilor, care va avea loc pe 6 mai 2022, în care CITR va prezenta analiza preliminară privind cauzele şi împrejurările care au generat falimentul City Insurance, ulterior se va evalua patrimonial companieie, iar în final se vor face demersuri pentru recuperarea creanţelor din valorificarea activelor.

Pe data de 11 mai 2022 poliţele de asgiurare emise de City Insurance încetează de drept, aceasta fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceată dată, toţi asiguraţii City Insurance sunt obligaţi să încheie poliţe noi de asigurare.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO