Bănci și Asigurări

Două bănci au împrumutat peste 1 mld. lei de la BNR, Eximbank nu e printre ele

Autor: Voican Razvan

18.10.2011, 00:00 613

Banca Naţională a injectat ieri pe piaţă peste 1 mld. lei printr-o operaţiune repo (lichidităţi contra titluri de stat) cu scadenţa la o săptămână în care au fost implicate două bănci comerciale.

În rândurile dealerilor circulă speculaţii potrivit cărora cele două instituţii de credit participante ar fi fost băncile de stat CEC şi Eximbank, care ar derula astfel operaţiuni de finanţare a deficitului bugetar cu sprijinul BNR, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu acceptă randamentele în creştere cerute de bănci la titlurile de stat.

Eximbank respinge însă această speculaţie: "EximBank nu a participat la operaţiunea repo organizată astăzi (ieri - n. red.) de BNR şi nici nu a intrat în relaţii bilaterale cu Ministerul Finanţelor Publice pentru finanţarea nevoilor temporare ale acestuia", a declarat Oana Nuţă, director de PR şi marketing al băncii de stat.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii CEC nu au dorit să precizeze dacă au luat sau nu bani de la BNR prin operaţiunea repo de ieri. La sfârşitul lunii septembrie o singură bancă a împrumutat 2,5 mld. lei de la BNR tot prin repo pe o săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO