Bănci și Asigurări

Încă două bănci, Raiffeisen şi BRD, au lansat plăţile instant, numărul băncilor din România care aplică acest sistem ajungând la 8. Când vor ajunge şi celelalte 26 de bănci să facă plăţi instant şi de ce nu se grăbesc?

Încă două bănci, Raiffeisen şi BRD, au lansat...

Autor: Mircea Nica

13.09.2022, 18:20 7981

♦ Sistemul plăţilor instant implementat de bănci asigură transferul banilor în maximum 10 secunde între cele două conturi - aparţinând unor bănci diferite, conform regulilor schemei de plată. În practică, durata reală a transferului este de circa 4 secunde ♦ Transferurile instant se fac în limita a 50.000 lei ♦ Până acum 8 bănci din cele 34 prezente pe piaţa locală au aderat la sistemul de plăţi instant administrat de Transfond l Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen şi CEC Bank sunt cinci din cele 10 cele mai mari bănci care au acum implemenat sistemul de plăţi înstant, în timp ce Libra Internet Bank, Vista Bank şi Patria Bank sunt bănci care se află în top 20 cele mai mari bănci cu sistemul de plăţi instant implementat.

Raiffeisen Bank şi BRD au aderat în ultima săptămână la sistemul de plăţi instant administrat de Transfond, prin care clienţii pot transfera instant banii dintr-un cont bancar în altul, la altă bancă, în câteva secunde, doar dacă ambele bănci care sunt angajate în acea tranzacţie au sistemul de plăţi instant implementat. Prin urmare, doar între 8 bănci din cele 34 de pe piaţa locală clienţii se pot face plăţi instant. Ce se întâmplă cu celelalte 26 de bănci care nu permit plăţile instant? De ce acestea nu se grăbesc?

Dragoş Cabat, eco­no­­mist, a explicat pentru ZF că primul motiv pentru care băncile nu se grăbesc să adere la sistemul de plăţi instant este pro­fitul, iar al doilea este legat de problemele teh­nice.

„În primul rând dorinţa de a face profit împiedică băncile să adere la sistemul de plăţi instant pentru că ele stau pe banii clienţilor până în momentul în care clienţii îi transferă. În al doilea rând sunt şi anumite probleme tehnice. La transferurile instant mai pot apărea diverse fraude, iar pentru bănci este mai sigur să aibă un timp mai lung în care banii să stea pe conturile lor. Cu siguranţă din punct de vedere al profitului, să mai stea banii pe conturile băncii o zi sau două sau trei depinde când se face plata este mult mai avantajos“, a spus Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO