Bănci și Asigurări

Două dintre cele mai mari bănci din Grecia, prezente şi în România, au cerut băncii centrale elene acces la linia de finanţare de urgenţă

Două dintre cele mai mari bănci din Grecia, prezente...

Autor: Luiza Chiroiu

16.01.2015, 15:16 1856

Banca centrală a Greciei a fost cea care a solicitat Eurobank şi Alpha Bank să înainteze cereri pentru obţinerea accesului la linia de finanţare de urgenţă, întrucât a estimat că cei doi creditori ar putea avea nevoie de aceste fonduri în următoarele luni, au declarat oficiali ai celor două bănci greceşti, citaţi de Bloomberg.

De altfel, cei doi reprezentanţi ai instituţiilor bancare au afirmat că Eurobank şi Alpha Bank nu intenţionează să utilizeze respectivele lichidităţi în acest moment.

Acţiunile Eurobank au coborât cu până la 10%, iar ale Alpha Bank cu până la 7,7% pe bursa de la Atena, la 14:50 (ora României).

Fondurile sunt furnizate de banca centrală a Greciei, însă acordarea acestora trebuie să fie aprobată de Banca Centrală Europeană. Instituţia europeană va evalua solicitările înaintate de Alpha Bank şi Eurobank săptămâna viitoare, potrivit publicaţiei Kathimerini.

Clienţii băncilor din Grecia încearcă să-şi protejeze lichidităţile, pe fondul îngrijorărilor legate de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, care ar putea aduce la conducerea ţării un partid ostil politicii de austeritate.

În aceste condiţii, retragerile nete s-au situat la aproximativ 3 miliarde de euro în luna decembrie a anului trecut, iar volumul lor continuă să crească, potrivit unui bancher grec.

Totalul depozitelor în băncile din Grecia era de 164,3 miliarde de euro în luna noiembrie, confrom datelor băncii centrale a Greciei.

În România, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Eurobank a constituit în trimestrul al treilea al anului trecut provizioane pentru credite neperformante în România în valoare de 104 milioane de euro, iar pierderile la nouă luni au atins 92,5 milioane de euro.

Alpha Bank a obţinut în România un profit înainte de taxe în valoare de 3,9 milioane de euro în primul semestru din 2014, după pierderi de 20 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO