Bănci și Asigurări

Încă două săptămâni de suspans, după cea mai aşteptată discuţie a momentului. Ce au decis Isărescu şi Teodorovici despre taxa bancară: să se formeze un comitet tehnic care să prezinte un raport

Încă două săptămâni de suspans, după cea mai...

Autor: Claudia Medrega

04.02.2019, 14:08 2916

BNR a prezentat studiul de impact privind taxa pe activele financiare asupra instituţiilor de credit în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială şi a fost decisă crearea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai BNR, concluziile grupului de lucru urmând să fie discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programatăîn data de 18 februarie 2019.

“Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în şedinţă ordinară. În cadrul şedinţei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Naţională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019”, a transmis CNSM.

Consiliul General al CNSM este format din no­uă membri care au funcţţii de conducere în cadrul Băn­cii Naţionale a Româ­ni­ei (BNR), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerului Fi­nan­ţe­lor şi Fondului de Ga­rantare a Depozitelor Ban­care (FGDB).

Mugur Isărescu, gu­verna­torul BNR, este preşedinte al Consiliului CNSM, iar de la banca centrală mai fac parte din conducerea CNSM Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, şi Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

Ministerul Finanţelor este reprezentat de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, Attila Gyˆrgy, secretar de stat responsabil cu cadrul legal aferent pieţelor financiare, şi Tiberiu Mavrodin, secretar de stat responsabil cu managementul trezoreriei şi datoriei publice.

Prevederile legislative privind taxa pe activele bancare nu sunt foarte clare nici pentru băncile comerciale, nici pentru BNR şi Ministerul Finanţelor nu a elaborat nici studiu de impact, nici norme de aplicare a ordonanţei.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat dur ordonanţa Guvernului prin care a fost impusă taxa pe activele bancare, numind-o o „bombă greu de înţeles“ şi o „trăsnaie“ care afectează nu doar băncile comerciale, ci şi flexibilitatea şi eficienţa politicii monetare şi nu va ajuta nici Executivul. Isărescu a arătat că va discuta cu Teodorovici despre taxa pe activele băncilor doar în cadru legal, adică în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, din care face parte şi ministrul finanţelor.

Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO