Bănci și Asigurări

Două treimi din depozitele populaţiei au scadenţa mai mică de trei luni şi doar 5% sunt de peste un an

Două treimi din depozitele populaţiei au scadenţa mai...

Autor: Liviu Popescu

03.04.2015, 13:00 322

Bancherii au început să promoveze dobânzile pe termen lung abia recent, pe măsură ce au rămas fără alte forme de finanţare.

Depozitele cu scadenţa mai mică de o lună reprezentau la finele anului trecut 33% din totalul depozitelor bancare la termen atrase de la populaţie, în timp ce depozitele cu scadenţa între o lună şi trei luni aveau o pondere de 30%, potrivit datelor transmise de BNR la solicitarea ZF. Astfel, aproape două treimi din depozite nu depăşesc scadenţa de trei luni.

Economisirile pe termen lung, respectiv depozitele cu maturitate mai mare de un an, aveau o pondere de 5%. Bancherii au început să promoveze dobânzile pe termen lung abia recent, pe măsură ce au rămas fără alte forme de finanţare (cum sunt creditele de la băncile-mamă din străinătate), anterior preferând să se plieze pe preferinţa pentru economii pe termen scurt a clienţilor.

„Băncile nu ofereau dobândă mai mare sau sensibil mai mare la depozitele peste un an sau peste doi ani pentru care oamenii să spună că într-adevăr merită să-şi blocheze banii o perioadă îndelungată la bancă”, spune Dragoş Cabat, managing partner al firmei de consultanţă Financial View.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO