Bănci și Asigurări

Dragoş Cabat, analist financiar: Războiul din Ucraina va afecta creşterea economică din România şi Uniunea Europeană

Dragoş Cabat, analist financiar: Războiul din Ucraina...

Autor: Răzvan Botea

25.02.2022, 13:39 415

Analistul financiar Dragoş Cabat este de părere că economia va încetini în România şi Uniunea Europeană, dacă se va prelungi conflictul din Ucraina şi sancţiunile economice asupra Rusiei vor merge înainte.

„Va afecta creşterea economică din toate ţările europene, inclusiv România, dacă acest conflict continuă, dacă sancţiunile economice se aplică, pentru că Germania, Italia, depind de gazul din Rusia”, a spus Dragoş Cabat.

El a explicat că cea mai mare parte a exporturilor de bunuri merge către Germania şi Italia, iar dacă acestor două ţări le încetineşte economia, şi creşterea economică din România va fi afectată.

Guvernul merge pe o prognoză de creştere economică de 4,1% în 2022, o prognoză revizuită în scădere după rezultatele slabe ale economiei din T4/2021 şi majorarea preţurilor energiei. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză nu a publicat încă prognoza de primăvară, care este mai detaliată, dar este limpede că, în mod tradiţional, cea mai mare parte a creşterii vine din consum. La ultimul raport detaliat, când prognoza de creştere economică era de 4,6% în 2022, consumul ar fi venit cu 3 pp. şi investiţiile cu 2,4 pp. Acum, că Rusia a invadat Ucraina, care sunt şansele ca investiţiile să fie reduse?

„Nu ştiu dacă investiţiile se vor reduce, dar o parte din ele, cele care nu au pornit încă, este posibil să fie amânate, dat fiind că ar fi aproape de o zonă de conflict şi investitorii sunt mai precauţi şi mai reticenţi. Pentru investiţiile care au pornit deja, este posibil să se mai reducă”, a mai spus Dragoş Cabat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO