Bănci și Asigurări

Dumitru: Inflaţia va ajunge la 2,5%-3% după ce reducerea TVA îşi va risipi efectele

Dumitru: Inflaţia va ajunge la 2,5%-3% după ce...

Autor: Raluca Ghinea

08.12.2015, 12:54 205

"Reducerile de taxe sunt foarte agresive în zona de stimulare a consumului, Codul Fiscal este unul dezechilibrat, pentru că stimulează doar consumul şi foarte puţin investiţiile, vedem că dezechilibrele se conturează. Cu un consum care creşte cu peste 6% şi o ofertă care creşte doar cu circa 3%, fără îndoială că vom avea anumite dezechilibre, care încep deja să se vadă. Şi anume, balanţa comercială se deteriorează destul de rapid, importurile cresc mult mai repede decât exporturile, de aceea exporturile nete au deja o contribuţie negativă la creşterea economică", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă.

El a arătat că un alt efect posibil îl reprezintă presiunile inflaţioniste, mascate de reducerile TVA.

Astfel, de la o inflaţie de -1,6% în prezent se va ajunge probabil la sub -2% la începutul anului viitor, apreciază Dumitru.

"Odată ce reducerile de TVA îşi vor epuiza efectul asupra inflaţiei, vom vedea o revenire a inflaţiei probabil la 2,5%-3%, care la scară europeană nu este deloc mică", spune preşedintele Consiliului Fiscal.

În acest context, Consiliul Fiscal se aşteaptă ca BNR să păstreze dobânda de politică monetară la 1,75%, considerând că nu mai există spaţiu pentru o reducere de politică monetară, având în vedere că toţi aceşti stimuli fiscali vor începe să-şi arate efectele şi se vor vedea dezechilibre care apar în economie.

"Mai degrabă, anul viitor politica monetară va pune în discuţie chiar un ciclu de întărire, poate pe finalul anului următor, începutul anului 2017. Nu ai cum să nu ai presiuni inflaţioniste odată ce salariile cresc foarte repede, consumul creşte cu şase şi ceva la sută, încrederea este foarte puternică, ajustarea se produce atunci când cererea este mai mare decât oferta", a conchis Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO