Bănci și Asigurări

După amenda de peste 50 de milioane de euro aplicată în piaţa de asigurări, Consiliul Concurenţei anunţă că a reuşit să ţină sub control piaţa RCA din România

După amenda de peste 50 de milioane de euro aplicată...

Autor: Alina Botezatu

05.02.2019, 17:54 606

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a susţinut, marţi, că în prezent, piaţa de asigurare a poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) este stabilizată, datorită măsurilor luate şi a implicării mai multor autorităţi.

„Cred că, pe ansamblu, dacă ne uităm la ultimii ani, (...) noi, ASF-ul (Autoritatea de Supraveghere Financiară) şi Guvernul am reuşit să stabilizăm această piaţă (a RCA – n.red.) – o piaţă care ani de zile a avut probleme (...) - dezechilibrată, cu creşteri mari de preţ şi care afecta competitivitatea firmelor de transport româneşti, care sunt unele dintre cele mai importante exporturi ale acestei ţări. Peste un miliard de euro obţine România din exportul de servicii de transport. Era important şi pentru consumatori, dar şi pentru exporturile României să stabilizăm această piaţă”, a precizat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă de presă.

Oficialul Autorităţii de Concurenţă a menţionat printre măsurile care au fost în beneficiul pieţei, în opinia sa: noua legislaţie din RCA; plafonarea preţurilor la RCA timp de şase luni, cea din urmă măsură fiind luată pentru a lăsa noua legislaţie „să-şi producă efectele”; sancţiunile aplicate de autoritate. Noile sancţiuni sunt încă în perioada în care pot fi contestate în instanţă.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat cea mai mare amendă pentru neregulile din această piaţă: peste 246,7 milioane de lei (aproximativ de 53 de milioane de euro), care reprezintă 57% din totalitatea valorii amenzilor aplicate anul trecut de instituţie. Această amendă le-a fost aplicată unui număr de nouă companii de asigurare şi UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România), pentru participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA.

„Nimeni nu spune că lucrurile mergeau bine pe această piaţă. (...) Am sancţionat, pentru că, cumva, şi-au luat legea în mâinile proprii. În efortul lor de a aduce o normalitate în piaţă, au depăşit limitele legalităţii şi au ajuns să discute creşteri de preţ, au ajuns să pună presiune asupra competitorilor să crească preţurile şi aşa mai departe. Au trecut de o limită a ceea ce ar fi rezonabil şi acceptabil, chiar în condiţii de criză, cum era situaţia în acea piaţă. (...) Cred că aceste practici, şi prin sancţiunea pe care am aplicat-o, au fost eliminate din piaţă şi cred că lucrurile vor merge bine pe zona RCA-ului, în continuare. Este o ocazie să îmbunătăţim legislaţia, pentru că ne cere Uniunea Europeană”, a explicat Chiriţoiu.

Pentru îmbunătăţirea legislaţiei, preşedintele speră ca Autoritatea de Concurenţă să schimbe, alături de Guvern şi ASF, următoarele probleme: gradul mic de cuprindere a RCA, din cauza poliţelor de o lună; creşterea costului reparaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO