Bănci și Asigurări

După aproape un deceniu de discuţii Banca de Dezvoltare prinde contur, Comisia Europeană aprobând surprinzător 1,6 mld. euro pentru înfiinţare, dar încep disputele legate de cine va conduce această bancă

După aproape un deceniu de discuţii Banca de Dezvoltare...

Autor: Claudia Medrega

02.02.2023, 09:00 493

România a notificat la Bruxelles planurile sale de înfiinţare a unei bănci naţionale de dezvoltare cu un capital iniţial de până la 1,6 mld. euro (aproape 8 mld. lei) Comparativ, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, avea după 9 luni/2022 un capital social de aproape 7,2 mld. lei (1,5 mld. euro), iar totalul capitalurilor proprii ale liderului bankingului local ajunsese la 9,15 mld. lei (1,9 mld. euro).

România va avea în cele din urmă o Bancă de Dezvoltare, înfiinţarea unei astfel de bănci prinzând contur după aproape un deceniu de dezbateri aprinse pe scena politică şi după mai multe încercări eşuate din ultimii ani.

Discuţiile şi proiectele legislative legate de înfiinţarea unei Bănci de Dezvoltare a României au trecut prin mai multe guvernări şi au început pe vremea guvernului Ponta.

În 2015, de exemplu, guvernul plănuia să construiască o bancă de dezvoltare pe structura EximBank, urmând să aplice modelul băncii de dezvoltare BGK din Polonia, înă în cele din urmă s-a renunţat la această idee.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO