Bănci și Asigurări

După calmarea tensiunilor, tranzacţiile valutare au coborât în luna mai la al doilea cel mai mic nivel din 2020. Jucătorii au derulat în mai tranzacţii valutare zilnice de 1,5 mld. euro

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

22.06.2020, 08:58 151

 Piaţa valutară a încheiat primele cinci luni din 2020 cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,6 mld. euro, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2019 ♦ Scăderea tranzacţiilor din luna mai vine după ce în martie piaţa valutară ajunsese la maximul ultimilor trei ani, de circa 1,9 mld. euro ♦ În luna mai, cursul a oscilat preponderent în intervalul 4,82-4,84 lei/euro ♦ Rezervele valutare au crescut în mai cu 2,5 mld. euro faţă de aprilie, la 35,6 mld. euro.

Piaţa valutară s-a temperat în luna mai, după tensiunile din primul trimestru din 2020, jucătorii de pe această piaţă derulând în primele cinci luni, în medie, tranzacţii zilnice de 1,6 mld. euro, în creştere cu doar 1% comparativ cu operaţiunile din cinci luni din 2019, după cum reiese din datele BNR.

După primul trimestru din acest an volumul tranzacţiilor valutare atinsese cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani, un volum mediu zilnic mai mare, de peste 1,75 mld. euro, fiind raportat în T1/2017.

După extinderea epidemiei de COVID-19 la nivel internaţional s-au amplificat tensiunile şi pe piaţa valutară, cursul leu/euro depăşind maxim istoric după maxim istoric în luna martie, în timp ce tranzacţiile valutare au ajuns la un vârf al ultimilor ani. Vârful din T1/2020 al pieţei valutare a fost atins în luna martie, când volumul mediu zilnic al operaţiunilor valutare a ajuns la aproape 1,9 mld. euro, care a fost cel mai mare nivel din ultimii doi ani şi nouă luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO