Bănci și Asigurări

După creşterea dobânzilor la lei şi a inflaţiei. Apetit mai mic în iunie 2022 pentru creditele de consum şi ipotecare noi în lei după vârful din luna mai

După creşterea dobânzilor la lei şi a inflaţiei....

Autor: Claudia Medrega

15.08.2022, 00:08 2717

Apetitul românilor pentru creditele de consum în lei şi pentru creditele ipotecare în lei s-a temperat la înce­putul verii, după vârful din luna mai, în contextul ma­jorării dobânzilor după explozia inflaţiei peste 15% în iunie.

Românii au luat în luna iunie credite noi de consum în lei de 2,65 mld. lei, în scădere cu 5% faţă de vârful din luna mai 2022, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimul an, de aproape 2,8 mld. lei.

Pe componenta creditelor noi ipotecare în lei volumul a scăzut în iunie spre 2 mld. lei, de la 2,14 mld. lei în luna mai. Temperarea creditării a fost influenţată şi de creşterea dobânzilor. Dobânda medie la creditele noi de consum în lei a urcat în iunie la 10,84%, după ce în cinci luni din 2022 şi la final de 2021 era sub 10%.

La creditele noi ipotecare în lei dobânda medie a urcat la finalul primului semestru spre 5%, după ce în decembrie 2021 coborâse la 4%.

Pe de altă parte, creditele de consum şi ipotecare în euro au fost în creştere în iunie atât faţă de mai 2022, cât şi faţă de iunie 2021, pe fondul dobânzilor mai mici decât la lei.

Dobânda medie la creditele noi de consum în euro era în iunie 4,8%, adică la jumătate faţă de dobânda la creditele în lei, iar la ipotecarele noi în euro era 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO