Bănci și Asigurări

Dacă după izbucnirea războiului din Ucraina toată lumea s-a repezit să cumpere euro, acum situaţia s-a inversat iar leul a ajuns sub o presiune mare de apreciere: De la 4,95 lei/euro, cursul coboară spre 4,92 lei/euro. Un curs mai slab ajută BNR în lupta cu inflaţia, dar o apreciere mai mare nu ar fi susţinută de fundamentele economice

Dacă după izbucnirea războiului din Ucraina toată...

Autor: Claudia Medrega

09.08.2022, 00:08 5365

♦ Un curs mai slab a dat o mână de ajutor BNR în lupta cu inflaţia, care a trecut în iunie de 15%, deoarece creşterea cursului leu/euro, adică deprecierea leului în faţa euro, ar fi adus inflaţie importată ♦ Cât de corelat este cursul valutar cu fundamentele economiei?

Moneda naţională s-a înscris în ul­tima perioadă pe o tendinţă de apreciere în raport cu euro, cursul de schimb scăzând spre 4,92 lei/euro, cel mai mic nivel din ultimul an, valori mai mici ale cursului fiind în vara anului 2021.

Faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2021, în 2022 cursul de schimb leu/euro a scăzut cu 0,5%.

Un curs mai slab a dat o mână de ajutor BNR în lupta cu inflaţia, care a trecut în iunie de 15%, deoarece creşterea cursu­lui leu/euro, adică deprecierea leului în faţa euro, ar fi adus inflaţie importată. Însă, în perspectivă o apreciere mai mare a monedei naţionale nu ar fi susţinută de fundamentele economice, spun unii analişti. Iar revenirea cursului spre 5 lei/euro, nivel anticipat de economişti pentru finalul acestui an, ar tensiona situaţia.

„Din punct de vedere valutar, recenta apreciere uşoară a leului ar trebui salutată de BNR, deoarece îi dă o mică mână de ajutor în problema inflaţiei. Cu toate acestea, o apreciere mai semnificativă a leului ar fi nesusţinută de elementele fundamentale, şi probabil nu ar fi favorizată de BNR. Ne menţinem estimarea să vedem un curs leu/euro de aproape 4,95 la finalul anului“, a declarat Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank.

Chiar şi BNR a adus în discuţie tendinţa de apreciere a leului în raport cu euro în comunicatul de după şedinţa de politică monetară din august, în care a majorat dobânda-cheie de la 4,75% la 5,5%.

„Reflectând şi o creştere a atractivităţii relative a plasamentelor în monedă naţională, leul a manifestat o uşoară tendinţă de apreciere în raport cu euro în luna iulie, alimentată şi de evoluţii interne de natură sezonierăî, susţine BNR.

Un curs de schimb leu/euro mai mic, alături de nivelurile mult mai scăzute ale dobânzilor la creditele în euro comparativ cu cele la creditele în lei, stimulează creditarea în euro. Iar pentru cei care au deja credite în euro scade un pic presiunea ratelor ce trebuie plătite la bancă. Adică obligaţiile românilor care sunt exprimate în euro devin mai puţin împovărătoare.

Teoretic, aprecierea leului ieftineşte şi importurile şi poate antrena creşterea consumului - pe canalul încrederii, cu impact asupra economiei.

Pe de altă parte, un curs mai mic defavorizează exporturile - segment care a susţinut economia în periaodele de criză-, scăzând competitivitatea prin preţ şi afectând balanţa comercială.

Problema este că România are deficite mari - bugetar şi de cont curent-, iar dacă se înrăutăţeşte situaţia macroeconomică şi se impun anumite măsuri de austeritate, adică dacă apare criza economică la orizont, ar fi bine să nu se suprapună peste toate problemele şi o eventuală a creştere a cursului de schimb aşa cum s-a întâmplat în crizele economice precedente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO