Bănci și Asigurări

După mai multe încercări, partidele au reuşit să-l dea jos pe Mişu Negriţoiu de la conducerea ASF. Parlamentul a votat în unanimitate revocarea

După mai multe încercări, partidele au reuşit să-l...

Autor: Anelis Baciu

11.05.2017, 14:02 3666

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară ASF Mişu Negriţoiu a fost demis astăzi de la şefia instiţuţiei de către Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului cu 238 de voturi pentru şi niciunul împotrivă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ieri că nu are încă un înlocuitor pentru Mişu Negriţoiu.

Mişu Negriţoiu a spus ieri că se aşteapta să fie revocat din funcţie de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului şi că preferă să fie scos de la conducerea ASF de către politicieni decât de DNA.

„Consider că mi-am îndeplinit misiunea la ASF. Nici nu am visat la un mandat de trei ani sau mai mult. Întotdeauna mi-am administrat mandatul la şase luni, la un an etc. Prefer să ies de la ASF scos de politicieni decât de DNA“, a spus Mişu Negriţoiu ieri în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia prezen­tării rezultatelor pieţei RCA în primul trimestru.

Deşi pare resemnat cu privire la demiterea sa din fruntea ASF, Mişu Negriţoiu spune că nici până în prezent nu înţelege şi nici nu i s-au adus la cunoştinţă motivele revocării sale.

„Nu am avut nicio discuţie cu nicio comisie ca să înţeleg ce mi se reproşează şi de ce sunt revocat. Procedura de revocare mi se pare din balta Brăilei, pentru că nu respectă legea. în consecinţă, orice hotărâre se va lua este ilegală şi contestabilă. O asemenea hotărâre nemotivată ar fi infirmată la Curtea Constituţională“.

Întrebat ce va face după ce va fi revocat din fruntea ASF, Mişu Negriţoiu a spus că se va orienta către piaţa fondurilor de investiţii. Şeful ASF şi-a depus CV-ul pentru o poziţie în conducerea CEC Bank, dar afirmă că „la CEC a fost un test“. Pe de altă parte, Negriţoiu afirmă că liderii politici vor avea dificultăţi în a-i găsi un înlocuitor.„Nu cred că vor să pună pe cineva anume, dimpotrivă, cred că au o problemă cu cine vor pune aici.“

 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la finalul lunii aprilie că s-a înţeles cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, asupra faptului că Mişu Negriţoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea ASF. Tăriceanu l-a susţinut pe Negriţoiu la conducerea ASF.

Mişu Negriţoiu, fostul preşedinte al ING Bank, şi-a început la 1 mai 2014 mandatul de preşedinte al ASF, instituţie care monitorizează pieţe de 20 de miliarde de euro. în calitate de preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu încasa 13.000 de euro lunar.

Presiuni pentru demiterea lui Negriţoiu au apărut după explozia tarifelor pentru poliţele auto obligatorii (RCA) achiziţionate de companiile de transport.

Mişu Negriţoiu este asociat în mod frecvent cu creşterea tarifelor la RCA, deşi cel care s-a ocupat în mod direct şi a fost responsabil de sectorul asigurărilor a fost vicepreşedintele Marius Vorniceanu.

Vorniceanu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte la finalul lunii septembrie a anului trecut, întorcându-se la Curtea de Conturi. în prezent poziţia de vicepreşedinte responsabil de sectorul asigurărilor este vacantă.

Conducerea ASF a fost acuzată de nenumărate ori de către transportatori că nu face nimic pentru a reduce preţurile la RCA, soluţiile propuse de autoritate fiind doar amăgiri. ASF a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii transportatorilor şi ai companiilor de asigurări în vederea găsirii unor soluţii.

Conducerea ASF este formată din Mişu Negriţoiu, preşedinte, Cornel Coca-Constan-tinescu, prim-vicepreşedinte, Mircea Ursache, vicepreşedinte responsabil cu piaţa de capital, Ion Giurescu, vicepreşedinte responsabil cu sectorul pensiilor private, şi patru membri neexecutivi: Dan Armeanu, Albin Biro, Marcu Gheorghe, Gabriela Boca. Realizarea unui proiect de lege pe RCA a fost principala propunere cu care ASF a venit în faţa transportatorilor.

Proiectul de lege este însă încă în dezbatere în Parlament, fără să se cunoască forma în care va fi implemetat şi momentul. în cele din urmă soluţia în conflictul ASF- transportatori a venit de la Guvernul Cioloş care a îngheţat pentru şase luni în perioada noiembrie-mai tarifele la poliţele RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO