Bănci și Asigurări

După prăbuşirea pieţei crypto, urmează căderea pieţei de fintech: Valoarea Klarna a căzut intr-un an de la 46 miliarde de dolari la numai 6,5 mld. dolari

După prăbuşirea pieţei crypto, urmează căderea...

Autor: Ştefan Stan

02.07.2022, 18:20 11799

 Compania de plăţi fintech Klarna este pregătită să obţină capital nou la o evaluare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari, o fracţiune din valoarea de 46 de miliarde de dolari la care a fost evaluată în urmă cu doar un an, scrie FT.

Tranzacţia de 600 de milioane de dolari, care este în curs de finalizare, va implica investitori, inclusiv Sequoia Capital şi Mubadala din Abu Dhabi.

Scăderea dramatică a valorii a ceea ce a fost una dintre cele mai valoroase companii private din Europa evidenţiază inversarea sentimentelor faţă de astfel de start-up.

De asemenea, arată cum investitorii au fost dezamăgiţi de companiile de tipul "cumpără acum, plăteşte mai târziu", cum ar fi Klarna, care oferă o formă de credit pe termen scurt.

Cu numai un an în urmă, Klarna a reuşit să îşi dubleze evaluarea la 46 de miliarde de dolari după o rundă de finanţare de 639 de milioane de dolari, pe fondul unei explozii a comerţului electronic în timpul pandemiei de coronavirus. Acea rundă de finanţare a fost condusă de japonezii de la SoftBank, grupul de investiţii care se află în spatele unui pariu dezastruos în grupul de partajare a birourilor WeWork.

Klarna, consilierul său Goldman Sachs şi Sequoia, al cărui partener Michael Moritz este şi preşedintele Klarna, au refuzat fiecare să comenteze. Mubadala nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată noile condiţii de finanţare.

Compania a fost fondată în 2005 şi este un pionier al afacerii "cumpără acum, plăteşte mai târziu", care permite clienţilor să amâne plăţile sau să le împartă în rate. Cu toate acestea, 40% din tranzacţiile sale sunt acum plătite integral prin opţiunea "Pay Now".

Noua evaluare ar fi cea mai mică evaluare a Klarna din august 2019, când valora 5,5 miliarde de dolari, şi urmează unei serii de eforturi de a strânge numerar în acest an.

În luna mai, compania a apelat la investitori, inclusiv firme de investiţii instituţionale, pentru noi bani la o evaluare de 25 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, nu a reuşit să obţină o tracţiune semnificativă, potrivit persoanelor respective.

De asemenea, Klarna a redus cu 10% din cei peste 7.000 de angajaţi, directorul general Sebastian Siemiatkowski descriind anul 2022 ca fiind un "an tumultuos".

O lună mai târziu, unii investitori au fost abordaţi cu oportunitatea de a investi la o evaluare sub 20 de miliarde de dolari, potrivit aceloraşi persoane.

Evaluarea redusă reflectă o rătăcire mai amplă pe piaţa fintech. Inflaţia galopantă a determinat investitorii să adopte o abordare mai precaută, oprind fluxul de bani uşori care a contribuit la creşterea sectorului până la cote ameţitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO