Bănci și Asigurări

După vârful de luni, euro a pierdut teren ieri. Leul nu are motive serioase de slăbiciune, spun analiştii

După vârful de luni, euro a pierdut teren ieri. Leul nu are motive serioase de slăbiciune, spun analiştii

Autor: Liviu Chiru

22.06.2011, 00:07 827

Fluctuaţiile cursului din ultima săptămână, în care leul apierdut peste 2% în faţa euro, sunt rupte de filmul relativeistabilităţi cu care piaţa, dar şi clienţii cu credite în valută, seobişnuiseră din toamna trecută.

Dealerii au avut ieri o zi de relaş după deprecierea bruscă deluni, leul reuşind să recupereze în continuare teren: cotaţiile aucoborât spre de 4,24 lei pentru un euro.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2410 lei pentru un euro, cu2,25 bani sub nivelul precedent. Cursul urcase luni la cel maiînalt nivel atins de la sfârşitul lunii ianuarie, pe fondul unuival de retrageri ale investitorilor străini din regiune,determinate de perpetuarea situaţiei dramatice din Grecia."Creşterea aversiunii la risc pe pieţele externe provocată de crizadatoriei publice din Grecia a avut un impact mai puternic asupraleului decât ne aşteptam iniţial. Având în vedere relativastabilitate a cursului din perioadele precedente, mişcarea apare cafiind destul de mare", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef alRaiffeisen Bank.

Pe plan local, leul a reuşit să recupereze teren pe fondul unorvolume de tranzacţionare reduse.

"Nu a fost interes din partea străinilor pentru întreagaregiune. Volumele au fost foarte mici şi probabil şi BNR a vândutuşor valută pentru a întări leul", a comentat un dealer.

Euro a început şedinţa de tranzacţionare de ieri pe piaţavalutară de la Bucureşti sub pragul de 4,25 lei, sub nivelulînchiderii de luni seara. În prima parte a zilei cotaţiile aucoborât chiar uşor sub pragul de 4,24, în condiţiile în careinvestitorii s-au aflat în expectativă, iar dealerii au suspectatşi o intervenţie foarte discretă a BNR. După amiază cotaţiile s-austabilizat deasupra pragului de 4,24 lei. Investitorii aşteptauieri un vot crucial în Parlamentul Greciei, unde premierulPapandreou urma să supună unui vot de cenzură o nouă echipăguvernamentală, împreună cu un plan de măsuri adiţionale dereducere a cheltuielilor publice, pentru aducerea deficitului subcontrol. De acest vot atârnă decizia politicienilor europeni de aelibera cea de-a cincea tranşă, de 12 miliarde de euro, dinîmprumutul acordat anul trecut împreună cu FMI.

Totodată, creditorii internaţionali trebuie să decidă şi înprivinţa acordării unui al doilea pachet de salvare pentru Grecia,care să compenseze imposibilitatea de a accesa pieţeleinternaţionale de capital.

Atenuarea tensiunilor pe pieţele internaţionale a permis euro sărecupereze timid teren în faţa francului elveţian. În condiţiile încare şi la Bucureşti leul s-a întărit în faţa euro, cursulleu/franc elveţian, care este calculat indirect de BNR pe bazacelor două cotaţii, a înregistrat o scădere vizibilă. Astfel,francul elveţian a coborât ieri la 3,5066 lei, cu 3,3 bani subnivelul precedent. Totuşi, francul rămâne peste pragul de 3,5 lei,unde a urcat în premieră săptămâna trecută.

Analiştii rămân totuşi optimişti în privinţa perspectivelorleului pe termen mai lung, în speranţa că problemele din Grecia îşivor găsi o soluţie.

"În acest moment nu vedem motive pentru a modifica radicalviziunea noastră în privinţa leului şi ne menţinem prognoza decurs", spune Dumitru, care anticipează că euro se va afla la 4,15lei în septembrie.

Şi analiştii grupului italian UniCredit consideră că presiunilede depreciere a leului ar putea fi doar temporare. "Este interesantde subliniat că deşi cursul a sărit brusc, randamentele implicitefolosite pentru cursurile forward (la termen) au început să urceabia în ultimele zile. Aceasta sugerează că nivelul lichidită­ţilorîn valută în sistemul bancar românesc nu este atât de scăzut, iarvalul de cumpărări ar putea fi determinat de mişcări de poziţionarea jucătorilor şi nu de retrageri de fonduri din parteabăncilor-mamă", spune Gyula Toth, economist în cadrul grupuluiUniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO