Bănci și Asigurări

Durata medie de colectare a facturilor restante s-a dublat, creanţele au ajuns la 338 miliarde de lei

Durata medie de colectare a facturilor restante s-a...

Autor: Mediafax

15.03.2017, 00:00 106

Companiile din România au înregistrat de la momentul crizei financiare şi până în prezent o dublare a duratei medii de colectare a facturilor restante şi a nivelului creanţelor raportat în bilanţul financiar, care au ajuns, conform datelor BNR citate de un studiu, la 338 miliarde lei în 2015. 

Conform studiului realizat de Coface şi Smart Bill pe cele 40.000 de companii care utilizează platforma Smart Bill, firmele din Bucureşti şi Ilfov au emis cumulat anul trecut 45% (36,41% în Capitală şi 8,55% în Ilfov) din volumul total de facturi.

Ierarhia este completată de companii din Cluj-Napoca (3,65%) şi Timiş (3,37%). Tot companiile din Bucureşti sunt pe primul loc şi după valoarea facturilor emise, cu 30,2%, urmate de cele din Ilfov 6,74%, Timiş 6,3%, Constanţa 4,89% şi Cluj-Napoca 4,12%.

La polul opus sunt judeţele Covasna (0,28%), Mehedinţi (0,23%) şi Caraş-Severin (0,19%), după numărul total de facturi emise, respectiv Covasna (0,29%), Botoşani (0,18%) şi Mehedinţi (0,12%), după valoarea totală a facturilor emise.

Companiile din sectorul de activitate „comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor” au cumulat anul trecut cea mai mare parte din valoarea totală a facturilor emise.

Firmele din sectoarele „transport şi depozitare” şi „construcţii” ocupă următoarele poziţii ale clasamentului. În top 10 sectoare de activitate, cea mai mică valoare a facturilor totale emise este deţinută de companiile care desfăşoară activităţi culturale şi recreative. 

Pe termen lung, încasarea cu mare întârziere a facturilor poate duce la o stagnare la nivelul întregii economii de piaţă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO