Bănci și Asigurări

Economia cade, dar deficitul de cont curent se adânceşte: plus 21% în T1/2020

Economia cade, dar deficitul de cont curent se...

Autor: Roxana Rosu

17.05.2020, 13:37 358

FMI anticipează un deficit de cont curent pentru România de 5,5% din PIB, în creştere faţă de 2019, în vreme ce Comisia Europeană, dimpotrivă, crede că acesta va scădea până la 3,3% din PIB, de la 4,7% din PIB în 2019.

România a înregistrat la finele primului trimestru un deficit de cont curent de 1,36 miliarde euro, în creştere cu 21% faţă de nivelul de 1,12 miliarde euro din perioada ianuarie-martie 2019, a anunţat joi BNR. Dar economiştii văd o temperare a ritmului de creştere  al deficitului din februarie până în martie.

„Incidenţa pandemiei şi implementarea de măsuri pentru contracararea crizei sanitare au determinat decelerarea ritmului anual de intensificare pentru deficitul de cont curent de la 40% în februarie la 10,2% în martie. Ne aşteptăm la ajustarea deficitului de cont curent până la un nivel mediu de 2,3% din PIB în perioada 2020-2022”, a comentat Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

În luna martie, deficitul s-a majorat cu peste un miliard de euro faţă de nivelul de la finele lunii februarie, când era de 325 milioane euro. 

Rezultatul din primele trei luni ale anului a fost influenţat de creşterea deficitului din comerţul cu bunuri, cu 640 milioane euro, la 4,3 miliarde euro, în paralel cu majorarea excedentelor din sectorul de servicii, venituri primare şi venituri secundare.

Aici, practic, în martie, odată cu criza, şi exporturile şi importurile de bunuri au scăzut, doar că exportul a scăzut cu 11%, iar importul cu sub 2% şi, astfel, în ciuda căderii economice, deficitul de cont curent s-a adâncit.

Deficitul de cont curent a fost anul trecut de 4,7% din PIB. Pentru anul acesta, deşi au prognoze de creştere economică pentru România apropiate, FMI şi Comisia Europeană văd diferit evoluţia contului curent. Astfel, cu o prognoză de creştere economică de minus 6%, Comisia Europeană anticipează un deficit de cont curent de 3,3% din PIB, în vreme ce, notificând o cădere economică de 5%, FMI avansează ipoteza unui deficit al contului curent de 5,5% din PIB.

Potrivit datelor BNR, balanţa  serviciilor a înregistrat în T1 un excedent de 1,8 miliarde euro,  mai mare cu 39 milioane euro (2,2%) faţă de primele trei luni din 2019, în condiţiile în care sectorul de transport a terminat pe plus, cu un excedent de 824 milioane euro, iar cel de turism cu un deficit de 466 milioane euro, în uşoară scădere.

Balanţa veniturilor primare a înregistrat un excedent de 726 milioane euro, mai mare cu 137 milioane euro (23%),  iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 415 milioane euro, mai mare cu 219 milioane euro (111%). 

 

Investiţiile străine se prăbuşesc 

Investiţiile străine directe au avut în T1 o valoare negativă de 551 milioane euro, faţă de o valoare pozitivă de 1,23 miliarde euro în ianuarie – martie 2019, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 248 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 799 milioane euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO