Bănci și Asigurări

Economia continua sa patineze in groapa recesiunii. In loc de V avem W. Cum comentati? Mai rezistati?

14.02.2010, 23:15 37

PIB-ul a coborat in 2009 cu 7,2%, marcand o intoarcere la 180 degrade fata de 2008, cand economia a atins un punct de maxim. Dupasurpriza din trimestrul al treilea, cand economia a dat semne derevenire, majoritatea analistilor si-au imbunatatit previziunileprivind situatia din ultima parte a anului, vazand Romania ca siiesita din recesiune.

Insa, in ciuda asteptarilor optimiste, economia s-a contractatcu 1,5% in ultimul trimestru fata de T3, ritmul de scadere fiindaccelerat comparativ cu cel din T3, de 0,6%, in raport cu T2.Scaderea din trimestrul patru a fost de 6,6% fata de aceeasiperioada din 2008.

Daca cifrele privind evolutia economiei din trimestrul altreilea erau caracterizate de analisti ca fiind "o veste buna" ,"cea mai mare surpriza" sau "o raza de lumina in aceste vremuriintunecate", acum parerile specialistilor privind PIB-ul dinultimul trimestru converg spre aprecierea "o surprizanegativa".

"Datele pot fi considerate o surpriza negativa din perspectivadimensiunii contrac tiei economice calculata fata de trimestrulanterior. (...)Probabil ca exporturile puternice si variatiastocurilor au ajutat intr-o anumita masura cresterea economica dinoctombrie - decembrie 2009. Pe de alta parte, consumulgospodariilor populatiei si cel guvernamental au ramas slabe caurmare a deteriorarii conditiilor de pe piata muncii si aconstrangerilor referitoare la cheltuielile publice din cadrulacordului cu FMI si Comisia Europeana", explica Eugen Sinca,analist BCR. Sfarsitul de an a fost caracterizat prin instabilitatepolitica, lipsa guvernului ducand la amanarea aprobarii bugetuluipentru 2010 si la tergiversarea reformelor structurale, ceea ce adeterminat si intarzierea primirii urmatoarelor transe de la FMI siCE.

Impactul s-a vazut si la nivelul investitorilor straini.Investitiile straine directe au scazut anul trecut la 4,9 mld.euro, jumatate din valoarea inregistrata in 2008. Iar datoriaexterna a Romaniei a crescut anul trecut cu 8,7%, la 78,6 mld.euro. Desi marile economii au iesit deja din recesiune, unele chiarde la jumatatea anului trecut, pentru Romania intrarea in teritoriupozitiv se intrevede pentru acest an, cu o intarziere de doua sautrei trimestre.

Majoritatea analistilor estimeaza pentru acest an o crestereeconomica de 1-2%, sperantele revenirii fiind legate de industriesi exporturi. In ceea ce priveste revenirea consumului populatieisi, implicit, a comertului nu exista semnale incurajatoare.Relansarea economica ramane fragila din cauza cresterii somajului,diminuarii fluxurilor de capital si a necesitatii ajustarilorfiscale.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)