Bănci și Asigurări

Economia în 2020: Analiştii financiari prevăd o cădere economică de aproape 5% şi o depreciere de curs până aproape de 5 lei/euro

Economia în 2020: Analiştii financiari prevăd o cădere economică de aproape 5% şi o depreciere de curs până aproape de 5 lei/euro

Analiştii CFA România (preşedinte Adrian Codîrlaşu - foto) cred, în mare parte, că efectul COVID-19 se va resimţi puternic până în T2/2021. 40% dintre ei anticipează revenirea în forma unui semn „radical“: adică economia va recupera rapid (în ) o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părţi va fi lentă

Autor: Cristina Bellu

28.09.2020, 10:00 933

♦ Răspunsurile centralizate pentru luna august arată că cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al cornavirusului care se va resimţi puternic până în T2/2021, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020 este de 8,3%, PIB-ul va scădea cu 4,7% în timp ce rata şomajului va creşte cu 7% până la finalul anului.

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,94%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

„Un procent de 90% dintre partici­panţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, com­parativ cu valoarea actuală, neexistand nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a antici­paţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8886, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9777, în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,94%“, spun analiştii CFA.

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la  activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna august, acesta a crescut faţă de luna anterioară cu 3,0 puncte până la valoarea de 33,3 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 9,4 puncte, evoluţie datorată ambelor componente ale indicatorului.

„Astfel, indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioară cu 2,6 puncte, până la valoarea de 22,5 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 39,2 puncte. Indicatorul anticipaţiilor a crescut în luna august cu 3,2 puncte pâna la valoarea de 38,7 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 5,4 puncte“, explică analiştii CFA.

Începând cu luna aprilie, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la impactul economic al pandemiei de COVID-19, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020, evoluţia PIB pentru anul în curs, precum şi rata şomajului la finalul lui 2020.

Răspunsurile centralizate pentru luna august arată că cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al cornavirusului care se va resimţi puternic până în T2/2021, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020 este de 8,3%, PIB-ul va scădea cu 4,7% în timp ce rata şomajului va creşte cu 7% până la finalul anului.

În ceea ce priveşte modul de revenire al economiei, cea mai mare pondere a respondentilor (40%) antici­pează revenirea de forma unui semn « radical » adică, se va recupera rapid o parte din scăderea economica, iar recuperarea celeilalte părţi va fi lentă.

 
 
AFACERI DE LA ZERO