Bănci și Asigurări

Economia în fază de supraîncălzire: Banca Transilvania a majorat prognoza privind dinamica PIB-ului României pe 2017

Economia în fază de supraîncălzire: Banca...

Autor: Corina Zamfir

24.05.2017, 18:28 7307

Banca Transilvania a majorat prognoza privind dinamica PIB-ului României pe 2017, de la 4,1% an/an la 4,5% an/an, pe fondul revizuirii în sus a previziunilor pentru consumul privat.

“Pe de altă parte, am menţinut prognozele pentru celelalte componente ale PIB-ului, o revizuire fiind posibilă în iunie, după comunicarea estimărilor provizorii”, adaugă analiştii băncii.

Cu toate acestea, experţii continuă să se aştepte la decelerarea dinamicii economiei pe termen mediu (ritmuri anuale de 3,7% în 2018 şi 3,4% în 2019), ca urmare a perspectivelor de majorare a costurilor de finanţare.

“În acest scenariu investitiile productive ar putea creste cu 5% an/an in 2017, dupa ajustarea cu 3.3% an/an din 2016, evolutie influentata de masurile de runda a doua din Noul Cod Fiscal, intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Motorul investitional ar putea pierde din turatie ulterior, pe fondul majorarii costurilor cu factorii de productie”, potrivit raportului Băncii Transilvania.

“În sfera economiei financiare previzionam convergenta inflatiei catre tinta BNR (mai pronuntata in a doua jumatate a anului curent) si demararea ciclului monetar post-criza, mai ales in contextul semnalelor de supraincalzire din sfera cererii interne, tergiversarii reformelor si acumularii de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare.”

„Premisele de accelerare a PIB-ului nominal, intensificarea deficitului bugetar structural, ritmul lent al reformelor si perspectiva continuarii tendintei de majorare a costurilor de finantare in plan global exprima premise de majorare a ratelor de dobanda la titlurile de stat la 10 ani, spre un nivel mediu anual de 5% in 2019.”

În ceea ce privesc evoluţiile macroeconomice recente, dinamica economiei mondiale s-a consolidat în luna aprilie a acestui an, scăderea din industria prelucrătoare fiind compensată de momentul favorabil din sectorul de servicii, susţinut de majorarea veniturilor populaţiei şi de procesul de digitalizare.

“În România economia a accelerat la 5,7% an/an în trimestrul I, evoluţie peste potenţial, care exprimă rezistenţa la tensiunile din sfera publică, determinată de mix-ul relaxat de politici economice, dar şi de ciclul investiţional european.”

În Statele Unite indicatorii macroeconomici au consemnat evoluţii predominant favorabile în perioada recentă, ceea ce înseamnă că există premise de accelerare pentru trimestrul II. Însă percepţia de risc s-a intensificat pe fondul tensiunilor din sfera politică, potrivit raportului.

Se evidenţiază dinamica macroeconomica din Zona Euro, impulsionată de accelerarea turaţiei motorului german, determinată de nivelul redus al costurilor de finanţare, cu impact pozitiv pentru investiţii şi consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO