Bănci și Asigurări

Economia mondială este deja în recesiune

Economia mondială este deja în recesiune

Autor: Catalina Apostoiu

09.04.2020, 00:05 969

Se înmulţesc dovezile că luna martie a marcat începutul unei profunde recesiuni mondiale, scrie Bloomberg. Dimensiunea prăbuşirii începe să se contureze odată cu publicarea de noi date economice la nivel mondial.

Acestea dezvăluire un declin abrupt al comerţului, restric­­ţionarea investiţiilor, prăbuşirea încrederii consu­ma­to­rilor şi o creştere puternică a şomajului care ocoleşte puţine in­dus­trii.

Afectarea dramatică a cererii este vizibilă pe oceanele lumii, unde un indicator al volumelor de export ale SUA pe primele două săptămâni din martie a arătat că livrările peste graniţe s-au situat la mai puţin de jumătate din nivelul din anul anterior. Durerea este foarte acută pentru sectorul auto.

După ce Statele Unite au raportat recent pierderi de locuri de muncă peste nivelul aşteptat, alte cifre pe martie ilustrează cum starea de paralizie provocată de pandemie se extinde de la producători la gospodării, de la marile puteri comerciale la economiile mai izolate şi pieţe emergente.

În Europa, a doua mare economie a zonei euro, cea franceză, a suferit cel mai dramatic declin de la cel de-al doilea război mondial în primul trimestru, iar perspectivele pentru restul anului se deteriorează semnificativ pe fondul măsurilor de izolare, potrivit băncii centrale a Franţei.

Estimarea acesteia, ce priveşte o scădere de 6%, re­pre­zintă cel mai recent indicator al severităţii şocului suferit de eco­nomiile europene de pe urma prăbuşirii simultane a ce­re­rii şi ofertei. O astfel de scădere a PIB-ului de la un trimestru la următorul ar fi comparabilă doar cu declinul de 5,3% su­ferit în timpul grevelor din mai 1968.

Şi în cazul Japoniei temerile de recesiune se adâncesc odată cu declararea stării de urgenţă. În pofida unui pachet re­cord de stimulente, economia ţării se îndreaptă către un de­clin record de 25% în acest trimestru, potrivit Goldman Sachs.

Economia SUA, cea mai mare a lumii, nu este aşteptată să-şi revină rapid după o scădere dramatică în acest trimestru.

Fostul preşedinte Ben Bernanke arată că activitatea va trebui reluată gradual şi că ar putea exista perioade de activitate mai lentă din nou.

Deşi economia americană s-ar putea contracta cu o rată anualizată de 30% sau mai mult în T2, Bernanke nu crede în comparaţiile cu Marea Criză.

OMC,FMI şi Banca Mondială anticipează toate un declin major în acest an. Perspectivele economiştilor privaţi sunt de asemenea sumbre.

Economia mondială îşi pierde din suflu mai rapid decât la începutul crizei financiare, potrivit Bloomberg Economics. Dacă pandemia nu va fi adusă sub control în câteva săptămâni, producţia în scădere şi cererea fragilizată pentru comerţ ar putea crea un ciclu vicios care nu va face decât să înrăutăţească perspectiva investiţiilor corporate şi ocupării forţei de muncă, exacerbând problemele pieţei muncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO