Bănci și Asigurări

Economia revine la viaţă: Comerţul internaţional şi industria mondială sunt în creştere în primele două luni din 2021

Economia revine la viaţă: Comerţul internaţional şi...

Autor: Dorin Oancea

28.04.2021, 10:28 95

Conform datelor Departamentului de analiză a politicii economice din Olanda (CPB), volumul comerţului internaţional a crescut pentru a noua lună la rând în februarie, cu un ritm lunar de 0,3%, arată o analiză a Băncii Transilvania.

CPB a publicat recent statisticile privind dinamica comerţului internaţional şi producţiei industriale mondiale în februarie şi primele două luni ale anului curent.

Datele confirmă intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu şi relansarea în formă de V după incidenţa pandemiei (un şoc sanitar fără precedent în ultimul secol), evoluţie susţinută de procesul de vaccinare şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice (volum cumulat al programelor monetare neconvenţionale, programelor fiscal-bugetare şi de venituri de peste 20 trilioane dolari).

În dinamică an/an comerţul internaţional a accelerat de la 5,16% în ianuarie la 5,35% în februarie, cea mai bună evoluţie din octombrie 2018.

Exporturile totale s-au majorat pentru a patra lună consecutiv în februarie, cu un ritm anual de 5,21%, în temperare de la 6,85% în ianuarie. Se evidenţiază majorarea exporturilor ţărilor emergente şi în dezvoltare cu 17,5% an/an.

Pe de altă parte, exporturile ţărilor dezvoltate au scăzut cu 0,5% an/an în februarie.

Astfel, în primele două luni din 2021 exporturile mondiale au consemnat un avans de 6% an/an, evoluţie care confirmă intrarea economiei într-un nou ciclu.

Exporturile ţărilor dezvoltate şi exporturile statelor emergente şi în dezvoltare au crescut cu ritmuri anuale de 0,5%, respectiv 17,9%.

Pe de altă parte, datele CPB indică ajustarea producţiei industriale cu un ritm lunar de 0,3% în februarie.

Ritmul anual al producţiei industriale mondiale a decelerat de la 7,54% în ianuarie la 6,89% în februarie.

În ţările dezvoltate producţia industrială a scăzut cu 1,5% lună/lună şi cu 2,3% an/an în februarie.

În economiile emergente şi în dezvoltare producţia industrială a crescut cu un ritm lunar de 0,8% şi cu 16,7% an/an în februarie.

Astfel, în primele două luni din 2021 producţia industrială mondială a crescut cu 7,2% an/an, evoluţie determinată de majorarea din sfera economiilor emergente şi în dezvoltare (cu 16,7% an/an). Industria din ţările dezvoltate s-a ajustat cu 1,6% an/an în perioada ianuarie-februarie.

Din analiza pe ţări se evidenţiază creşterea industriei din China (a doua economie a lumii) cu 1,6% lună/lună şi cu 35,5% an/an în februarie (evoluţie influenţată şi de efectul bază).

În SUA producţia industrială s-a ajustat cu 2,6% lună/lună şi cu 4,8% an/an în februarie.

La nivelul Zonei Euro industria a scăzut cu un ritm lunar de 1,3% şi cu 2,4% an/an în februarie.

În primele două luni din 2021 industria a scăzut cu 1,7% an/an în Zona Euro şi cu 3,4% an/an în SUA, dar s-a majorat cu 35,2% an/an în China.

Cele mai recente evoluţii ale indicatorilor din sfera economiei reale şi din economia financiară exprimă premise favorabile pentru dinamica comerţului internaţional şi industriei mondiale în trimestrele următoare. Astfel, indicatorii economici avansaţi au înregistrat în martie cele mai ridicate niveluri din februarie 2020 în SUA şi Zona Euro, respectiv maximul din februarie 2014 în China.

Acest scenariu este susţinut de accelerarea campaniei de vaccinare şi de continuarea unui mix relaxat de politici economice.

Conform prognozelor actualizate recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI) economia mondială ar putea creşte cu ritmuri anuale de 6% în 2021 şi 4,4% în 2022, după ajustarea cu 3,3% din anul pandemic 2022. În acest scenariu PIB-ul ţărilor dezvoltate s-ar putea majora cu dinamici anuale de 5,1% în 2021 şi 3,6% în 2022, după declinul cu 4,7% an/an din 2020. Pentru economiile emergente şi în dezvoltare FMI previzionează creştere cu 6,7% an/an în 2021 şi 5% an/an în 2022, după ajustarea cu 2,2% an/an din 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO