Bănci și Asigurări

Economia zonei euro rămâne sub presiune

Economia zonei euro rămâne sub presiune

Autor: Catalina Apostoiu

25.03.2019, 00:08 454

♦ Economia zonei euro este în continuare sufocată de cererea slabă la nivel mondial şi nesiguranţa de ordin politic ♦ Indicele PMI al IHS Markit sugerează că activitatea sectorului manufacturier se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii peste cinci ani.

 

Creşterea zonei euro, trasă în jos de declinul sectorului manufacturier german în martie

Contractarea sectorului manufacturier al celei mai mari economii europene a afectat creşterea zonei euro în această lună pe fondul menţinerii tensiunilor de ordin comercial, potrivit Bloomberg.

Indicele PMI compozit al HIS Markit pentru regiune a scăzut la 51,3. Economiştii anticipaseră o creştere la 52.

Sectorul manufacturier s-a contractat, în timp ce activitatea din servicii a rămas constantă. Creşterea a atins probabil 0,2% în primul trimestru pe baza indicatorilor, potrivit Markit.

„Economia zonei euro a încheiat primul trimestru pe o notă scăzută, indicele PMI atingând unul dintre cele mai scăzute niveluri din 2014“, a declarat Chris Wiliamson, economist-şef al Markit. „Indicatori ca optimismul sectorului de business sugerează că creşterea ar putea fi şi mai slabă în trimestrul al doilea.“

Deşi indicatorul total se menţine peste pragul de 50 de puncte care separă creşterea în activitate de un declin, activitatea din sectorul manufacturier german şi performanţa economiei franceze par acum să se restrângă puternic. 

Chris Wiliamson, economist-şef al Markit

 

Sectorul manufacturier german, în scădere pentru a treia lună consecutiv

Sectorul manufacturier german şi-a continuat declinul în martie, intensificând temerile că disputele comerciale nesoluţionate amplifică încetinirea celei mai mari economii europene, scrie Reuters.

După nouă ani consecutivi de creştere, economia germană resimte efectul conflictelor comerciale, şi al slăbirii activităţii economice din zona euro.

Indicatorul PMI al IHS Markit pentru sectorul serviciilor şi cel manufacturier, care împreună reprezintă peste două treimi din economie, a coborât la 51,5, cel mai scăzut nivel din iunie 2013.

Declinul a fost în principal generat de cea mai slabă activitate a sectorului manufacturier din august 2012. Acest sub-indicator a scăzut la 44,7, menţi­nân­du-se sub pragul de 50 pentru a treia lună consecutiv. Creşterea serviciilor a încetinit la 54,9 după o creştere la 55,3 în februarie.

Economistul Chris Williamson a declarat că tendinţele divergente nasc întrebarea cât timp vor mai continua serviciile să dea impuls economiei germane şi să o ajute să evite o recesiune.

 
 

Sectorul privat francez s-a contractat în martie

Indicatorul PMI compozit al IHS Markit pentru Franţa a coborât la 48,7 în martie de la 50,4 în luna anterioară, cu mult sub nivelul de 50,7 anticipat de economiştii chestionaţi de Reuters, scrie Financial Times.

Atât sectorul serviciilor, cât şi cel manufacturier au scăzut în martie, după creşterile înregistrate în luna anterioară. Noile date evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă a doua mare economie a zonei euro pe fondul încetinirii economice a blocului.

Fluxul comenzilor noi a suferit o deteriorare în special pentru piaţa de export, unde comenzile clienţilor au înregistrat cea mai puternică încetinire din ultimii aproape trei ani. Drept urmare, crearea de noi locuri de muncă aproape a stagnat.

Protestele vestelor galbene sunt de asemenea văzute ca a fi afectat producţia, spun economiştii.

„La sfârşitul primului trimestru, sectorul privat francez nu a reuşit să-şi continue redresarea înregistrată în luna februarie“, notează Eliot Kerr, economist în cadrul IHS Markit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO