Bănci și Asigurări

Cu o economie de sub 10% din PIB-ul UE, Estul, care singur şi-a tăiat craca de sub picioare, nu avea cum să pretindă poziţii importante în conducerea Uniunii. Dar faptul că Estul a fost complet lăsat pe dinafară este cea mai proastă veste pentru viitor

Cu o economie de sub 10% din PIB-ul UE, Estul, care...

Autor: Iulian Anghel

04.07.2019, 19:40 1816

♦ Şefii de stat şi de guvern din UE au împărţit poziţiile de conducere ale Uniunii pentru următorii cinci ani ♦ Chiar dacă estul Europei înseamnă 98 de milioane de oameni - adica 20% din populaţia Uniunii – ţările din Est nu au obţinut nicio poziţie de conducere.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că avem de-a face cu un „compromis rezonabil“ în atribuirea de funcţii la cel mai înalt nivel. Nu este însă nimic rezonabil în faptul că 100 de milioane de oameni din est nu sunt reprezentanţi la vârf la nivelul Uniunii Europene. În plus, mediocritatea a triumfat. Oameni politici de top au fost scoşi din joc pentru că estul şi sudul Europei nu s-au înţeles, ceea ce a lăsat cale liberă cuplului franco-german.

Ursula von der Leyen - actualmente ministru al apărării în Germania - a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene (ea trebuie să fie acceptată de Parlament). Vander Leyen face echipă cu cancelarul Merkel de 15 ani, dar presa germană a scris în nenumărate rânduri că ea este cel mai mediocru ministru care a ocupat funcţii ministeriale în toată această vreme. Charles Michel a fost desemnat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, în locul lui Donald Tusk. Michel este premierul Belgiei, un necunoscut pe plan european, cu zece lungimi de barcă în urma polonezului Tusk. Francezii au impus-o pe Christine Lagarde, de la FMI, pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene. Spaniolii au luat şi ei un os mic - Josep Borrell va fi înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate. Cum italienii nu puteau rămâne pe de lături, David Sassoli - neştiut la nivelul UE - a fost ales preşedinte al Parlamentului European. Preocupaţi să-şi întăreascaă poziţiile interne, şefii Poloniei şi cei ai Ungariei răsuflă uşuraţi să vadă în funtea Uniunii lideri slabi şi mediocri. La Bucureşti „compromisul” este aplaudat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO