Bănci și Asigurări

Economiile în franci elveţieni au adus câştiguri de 70%

Economiile în franci elveţieni au adus câştiguri de 70%

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

22.02.2012, 00:08 2050

Economiile în franci au adus câştiguri de aproape 70% clienţilor care au pariat pe moneda elveţiană în 2008, când cursul ajungea la un minim de 2,2 lei/franc, dar bancherii afirmă că puţini clienţi au pariat pe alte valute în afară de euro şi dolari.

Dobânzile la depozitele în franci ajung în medie la circa 1% pe an, fiind sub cele la euro sau dolari, perspectiva de apreciere a francului fiind singurul argument care să convingă clienţii să-şi păstreze economiile în moneda elve­ţiană. "Astfel de produse sunt marginale în portofoliile băncilor. Clienţii nu fac un depozit pe ideea că moneda respectivă se va aprecia", a spus un bancher.

Moneda elveţiană s-a apreciat cu mai mult de 60% în ultimii patru ani, ajungând la 2,2 lei la 3,6 lei/franc pe fondul volatilităţii pieţelor financiare, care a determinat investitorii să se refugieze în active considerate sigure. Şansele de apreciere în continuare a francului sunt însă minime în condiţiile în care cursul pare să fi atins un punct de echilibru în ultimele luni.

Totuşi, clienţii care au pariat pe franc la începutul crizei au câştigat de două ori mai mult decât dacă şi-ar fi ţinut banii într-un depozit în lei. Spre exemplu, un client care ar fi pus 5.000 de franci (echivalentul a 11.000 de lei) într-un depozit în 2008 ar avea în prezent în cont echivalentul a aproape 19.000 de lei.

Volumul depozitelor în alte monede decât lei şi euro a crescut cu 47% de la sfârşitul lui 2008, când criza îşi făcea resimţită prezenţa pe plan local, ajungând la echivalentul a 5 mld. lei, potrivit datelor BNR. Statisticile băncii centrale nu indică însă ce proporţie din aceste depozite sunt constituite în franci, dolari, lire sterline sau alte valute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO